Cyberouder, iets voor jou?

Kinderen brengen veel tijd online door. Dat is meestal erg leuk en handig, maar heeft ook een keerzijde. Denk aan pesten, afpersing, bedreigingen en contact met mensen met verkeerde bedoelingen. Hoe kun je kinderen als ouder behoeden voor deze gevaren? Hoe kun je als ouder je kind leren om verantwoord om gaan met nieuwe communicatiemogelijkheden? Vanuit deze vragen is het project Cyberouder opgezet. Het project richt zich op ouders van kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud, die in groep 6, 7 of 8 van de basisschool zitten.
Een cyberouder is een ouder die op de hoogte is van de problemen waarin kinderen online terecht kunnen komen. Een cyberouder weet waar je moet zijn voor hulp of advies. Het is ook een ambassadeur voor meer aandacht voor veiligheid op internet.
Hoeveel tijd kost het om een cyberouder te zijn? Als je start als cyberouder, krijg je een korte training om je op de hoogte te brengen van de online ontwikkelingen en risico's voor kinderen. Daarnaast krijg je informatie over partners naar wie je kunt verwijzen. Aan de hand van het bekijken van video's en relevante webpagina's lees je je in over het onderwerp. Cyberouders komen twee keer per jaar fysiek bijeen.
Je kunt ervoor kiezen om alleen aanspreekpunt te zijn voor andere ouders en kinderen, maar er is ook ruimte om aan de slag te gaan met het opzetten van bijeenkomsten/ evenementen/acties rondom online veiligheid van kinderen. Als cyberouder kun je hier een grote rol in spelen.
Lijkt het je leuk om met dit onderwerp bezig te zijn? Meld je dan aan als cyberouder!