De Nationale Voorleesdagen
Tijdens de Nationale Voorleesdagen (22 januari tot en met 1 februari) draait het om voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Voorlezen heeft namelijk heel wat voordelen, zoals een positief effect op de woordenschat en het tekstbegrip. Bovendien ontwikkelen kinderen naast hun taalgevoel ook een beter inlevingsvermogen.
Hoe vaker je voorleest, hoe beter. Vanaf ongeveer 9 maanden begint je baby het steeds leuker te vinden om samen plaatjes te kijken. Vertel wat je ziet. Zo stimuleer je je kind om te praten. Je kind leert dus veel van voorlezen, en het is natuurlijk ook gewoon gezellig om samen dit soort fijne momenten te hebben.
Vanaf 2 jaar worden prentenboeken met een verhaaltje interessant. Jonge kinderen houden van verhaaltjes op rijm, ook al kunnen ze zelf nog niet rijmen. Het kan nog niet té spannend zijn.
Dagelijks voorlezen geeft structuur; ook daar houden jonge kinderen van. Een baby die weet wat er komen gaat, voelt zich gerustgesteld. Bouw dus vaste leesmomenten in.
Bibliotheek Kennemerwaard organiseert tijdens de Nationale Voorleesdagen allerlei activiteiten.
Er is een Peuterdans workshop en Peuter/Kleuteryoga. Er wordt voorlezen en geknutseld.
Op 23 januari leest burgemeester Anja Schouten voor uit Rinus, het prentenboek van het jaar 2025.
meer informatie en/of inschrijven voor de activiteiten
Is je kind nog geen lid van de bibliotheek? Maak je kindje gratis lid tijdens de Nationale Voorleesdagen en krijg het voorleesknuffeltje Rinus cadeau (voor kinderen t/m 6 jaar).