Facebook Instagram Linkedin
Home / Actueel / Perfectie is een illusie

Perfectie is een illusie

jongen ligt met hoofd op piano

Er zijn ouders die een haarfijn beeld hebben van ‘het perfecte kind’. Dit ‘perfecte kind’ is rustig, werkt geconcentreerd, is sociaal en succesvol. Wanneer hun kind achterloopt op school, niet sociaal is of houterig sport, kan dat voor ouders als falen voelen.

In onze prestatiemaatschappij ligt de nadruk op schoolresultaten, maar ook op sportresultaten, het foutloos bespelen van een muziekinstrument en ideaal sociaal gedrag. Het is een feit dat vrijwel geen enkel kind áltijd aan dat perfecte plaatje voldoet. Ouders doen hun kind tekort wanneer zij de nadruk leggen op alles wat hun kind niet goed (genoeg) doet. Niemand is perfect!

Te veel druk zorgt voor stress bij kinderen. Wanneer zij de druk niet aankunnen, dan uit zich dat in lichamelijk klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid. Maar het kan ook doorslaan in gedrag; aandacht trekken, piekeren, slaapproblemen en zelfs burn-outs.

Om ervoor te zorgen dat kinderen en tieners op een goede manier leren om met (gezonde) druk om te gaan, is het belangrijk een aantal dingen te doen én niet te doen.

Ander nieuws

Dag van de verborgen Armoede

De eerste vrijdag van september is uitgeroepen tot de Dag van de verborgen Armoede. Deze...

Betaald ouderschapsverlof

Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. Daarmee krijgen...

Internationale Week van de Borstvoeding 1-7 augustus

Als je zwanger bent, is het goed om vast na te denken of je borstvoeding...

Naar de brugklas

Voor veel ouders komt het er bijna aan: een kind in de brugklas. Een spannende,...
1 2 3 76
bekijk alle berichten