Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Activiteiten in de vakantie

Activiteiten in de vakantie

Als je hoogzwanger bent, is het beter om geen gevaarlijke activiteiten te ondernemen tijdens je vakantie. Je wilt tenslotte geen risico lopen om te vallen, botsen, struikelen of je buik te stoten. Activiteiten waarbij je dat risico loopt, zijn bijvoorbeeld skiën, raften, abseilen en andere gevaarlijke sporten. Als je toch bepaalde activiteiten graag wilt doen, is het raadzaam om extra voorzichtig te zijn en het rustig aan te doen.

Grote hoogtes

Zeker in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je beter niet naar een hooggelegen bestemming gaan, zoals in bergachtige gebieden. Hoogtes vanaf 2000 meter kunnen problemen geven doordat de luchtdruk daalt. Door de lage luchtdruk is er minder zuurstof. Je ongeboren kind kan hierdoor zuurstofgebrek krijgen. Bergbeklimmen is dus niet aan te raden, en zeker parachutespringen is zeer onverstandig.

Zwemmen

Zwemmen is goed voor je. Doordat je je gewichtloos voelt in het water, kun je je vrij bewegen zonder extra belasting op je gewrichten. Je mag dus zwemmen en snorkelen in het zwembad, in zee of in een meer. Als je in zee gaat zwemmen, is het onverstandig om ver de zee in te zwemmen. Je kunt vermoeid raken en de zee heeft een trekkende kracht, waardoor het moeilijker is om terug te zwemmen naar het strand. Het is ook onverstandig om te gaan duiken in zee. Vooral diepzeeduiken wordt sterk afgeraden.

Wintersport

Voordat je op wintersport gaat, kun je met je verloskundige overleggen wat wel en wat niet verstandig is. Als je hoogzwanger bent, kun je waarschijnlijk beter niet gaan skiën, zeker als je nog niet veel ervaring hebt. Het risico dat je valt of dat anderen een val veroorzaken is te groot. Houd ten slotte ook rekening met skigebieden op grote hoogtes met het oog op zuurstofgebrek.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?