Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Bedreiging en intimidatie

Bedreiging en intimidatie

Intimidatie is een ander woord voor bedreiging of bangmakerij. Iemand intimideert je wanneer hij of zij zegt dat er iets heel vervelends met je gaat gebeuren. Bijvoorbeeld dat je in elkaar wordt geslagen.

Is pesten ook intimideren?

Pesten kan ook een vorm van intimidatie zijn. Als je wordt gepest, kan het zijn dat je bang bent voor degene die je pest. Je voelt je bedreigd. Met andere woorden: je wordt geïntimideerd.

Tip 1: zeg dat het moet stoppen

Als je bedreigd wordt, blijf dan kalm en zeg heel duidelijk dat je het niet accepteert en dat je wilt dat het stopt. Als je laat zien dat je niet bang bent, schrikt de ander misschien en stopt hij of zij hopelijk.

Tip 2: niet doen wat de ander zegt

Wil de ander (bijvoorbeeld een loverboy) dat je iets voor hem of haar doet, maar wil je dat zelf niet? Doe het dan niet. Het lijkt misschien alsof je er vanaf bent als je het wel doet, maar je geeft de ander dan de kans om je te blijven bedreigen.

Tip 3: praat er met iemand over

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook wanneer de ander zegt dat je het niet mag doorvertellen. Als niemand weet wat er met jou gebeurt kan ook niemand jou helpen. Praat bijvoorbeeld met je ouders, vrienden, een leraar of met de vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen je helpen om voor jezelf op te komen, zodat het stopt.

Tip 4: volg een cursus om je sterker te voelen

Een cursus zelfverdediging of weerbaarheid kan je helpen om je sterker te voelen. Kijk op internet voor een training bij jou in de buurt. Of vraag het de vertrouwenspersoon op school.

Tip 5: help ook anderen die bedreigd worden

Als je ziet dat iemand anders geïntimideerd of bedreigd wordt, doe er dan wat aan. Je kunt iemand erop aanspreken, zeg bijvoorbeeld: “Waarom doe je dat? Stop daarmee!” Als het niet stopt, kun je ook mensen in de buurt om hulp vragen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?