Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Broers en zussen ondersteunen

Broers en zussen ondersteunen

Het is altijd goed om ook met je kinderen die geen intensieve zorg nodig hebben te blijven praten. Zeker als je merkt dat je kind het lastig heeft met de situatie of allerlei vragen heeft.

Een goede uitleg helpt

Brussen kunnen veel vragen hebben over wat er met hun broer of zus aan de hand is. Zij kunnen zich zorgen maken over dingen die 'klein' lijken, maar voor je kind groot aanvoelen. Bijvoorbeeld of het niet heel eng is, als je iedere dag een prik moet. Soms hebben ze iets ook maar half begrepen, en maakt je kind het hierdoor groter dan het is. Het helpt als je regelmatig goede uitleg geeft, die past bij de leeftijd van je kind. In de bibliotheek zijn allerlei boeken te vinden, die je samen met je kind kunt lezen.

Heftige vragen

Soms kun je merken dat een vraag voor jezelf heftig is. Wees hier open over: een kind voelt dat meteen. Je kunt in dat geval altijd een professional zoals de kinderarts of een therapeut vragen om je hierbij te helpen. Door goede antwoorden te geven, gaan brussen minder snel zich van alles inbeelden. Ze hebben dan geen kans om het zelf groter of erger te maken.

'Nee' leren zeggen

Brussen leren sneller zelfstandig te zijn en voelen vaak al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid. Ook zijn ze vaak erg zorgzaam. Dit zijn mooie eigenschappen, zolang je kind ook leert om grenzen aan te geven en regelmatig 'nee' te zeggen. Geef je kind de boodschap dat 'nee' zeggen oké is. Als je kind grenzen aan geeft is het belangrijk om hier serieus op te reageren. Je kunt het 'nee' zeggen ook samen oefenen, met een stevige houding en een duidelijke stem.

Één op één tijd

Het is belangrijk dat er één op één tijd is, waarbij alle aandacht naar de broers of zussen gaat. Tijd om samen dingen te doen die je kind leuk vindt of om even lekker te niksen. Ook korte momenten kunnen al heel erg helpen. Probeer te voorkomen dat je andere kinderen teveel meehelpen bij de zorg en uiteindelijk jonge mantelzorgers worden.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?