Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / De baby overlijdt

De baby overlijdt

Als een baby dood geboren wordt of kort na de geboorte overlijdt, beleef je als ouders een van de moeilijkste momenten in je leven. Het is een periode van verdoving, niet accepteren, boosheid en verdriet. Je hebt je kind nauwelijks leren kennen en moet nu al afscheid nemen.

Vraag steun van familie en vrienden

Het is prettig als je veel steun en hulp krijgt van familie en vrienden. Daarnaast verwijzen we voor emotionele steun graag naar de lotgenotencontactgroep voor ouders die een kind verloren hebben. Je kunt hen bellen voor advies. Voor het regelen van de begrafenis is er op internet een checklist te vinden die kan helpen om de begrafenis zo vorm te geven dat je een goede start maakt met het rouwproces.

Het regelen van eventueel onderzoek en donatie

Als een baby overlijdt, moet een aantal administratieve zaken binnen vijf dagen geregeld worden. Misschien wil je onderzoek laten doen naar eventuele (medische) oorzaken van het overlijden van je kind. Daarnaast kun je gevraagd worden of je organen van je baby wilt afstaan voor donatie. Hoe cru dat misschien ook klinkt, dit kan voor een andere baby levensreddend zijn.

Afscheid nemen van je baby

Naast medische vragen en onderzoeken, zul je ook nog de moed en de kracht moeten opbrengen om dingen te regelen als het afscheid, de begrafenis en het inlichten van al je dierbaren, je familie en misschien ook bekenden in bredere kring.

Vroeger haalden artsen een doodgeboren kind meteen weg bij de moeder. Nu is dat gelukkig niet meer zo. Contact met de baby is voor de meeste ouders belangrijk om het overlijden beter te kunnen verwerken. Het is jouw kindje. Je geeft het een naam. Je geeft het aan bij de burgerlijke stand. Het kind hoort voor altijd bij jou en jullie gezin.

Adviezen voor de rouwverwerking

  • Ga af op je gevoel en neem afscheid op je eigen manier.
  • Je kunt je baby als je dat wilt zelf wassen en aankleden na de geboorte.
  • Maak foto's als je dat wilt, dan kun je altijd zien hoe je baby eruitzag.
  • Misschien wil je je baby voor de begrafenis of crematie laten zien aan je familie. Het kan een steun voor je zijn als anderen je baby gezien hebben.

Informatie en lotgenotencontact

Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Kijk dan op Achterderegenboog.nl.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?