Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Glutenintolerantie

Glutenintolerantie

Als je kind een glutenintolerantie heeft, kan het niet tegen producten die gluten bevatten. Het kan dan allerlei gezondheidsproblemen of darmklachten krijgen.

Producten met gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Haver is van nature glutenvrij, maar is bijna altijd besmet met gluten. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart.

Verder zit het ook in producten waar je het niet direct van verwacht. Bijvoorbeeld in soepen, sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten, cornflakes, vleeswaren, worstsoorten, drop, ketchup, bouillonblokjes en kant- en klaarmaaltijden.

Gevolgen

Bij mensen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd. Deze werkt hierdoor minder goed, zodat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. Behalve darmklachten kan je kind ook andere gezondheidsproblemen krijgen, bijvoorbeeld:

Wat kun je doen?

Als je denkt dat je kind glutenintolerant is, ga dan langs de huisarts. Die kan een eenvoudig bloedonderzoek doen. Dan weet je of er afweerstoffen tegen gluten in het bloed zitten. Als dit zo is, zal de huisarts doorverwijzen naar de kinderarts. Om een goede diagnose te kunnen stellen is het belangrijk om gluten te blijven eten tot je bij de huisarts bent geweest.

Glutenvrij dieet

De enige behandeling bij coeliakie is een glutenvrij dieet dat je levenslang moet volgen. Je kunt er helaas niet overheen groeien.

  • Een diëtist kan je helpen om voeding te kiezen die geen gluten bevat en geeft praktische adviezen.
  • Vertel op de kinderopvang of voorschool en aan anderen wat je kind wel en niet mag eten en waarom.
  • De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) heeft voorlichtingsmateriaal over glutenintolerantie.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?