Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Hobby's en muziek

Hobby's en muziek

Een hobby kan bij kinderen voor ontspanning zorgen. Daarom is het belangrijk dat kinderen een bezigheid hebben waar ze veel plezier aan beleven.

Bij hobby's kun je aan verschillende dingen denken. De een houdt van muziek maken, de ander van lezen. Enkele voorbeelden van hobby's van pubers zijn skateboarden, paardrijden, graffiti, streetrun, gamen en festivals bezoeken.

Hobby's stimuleren

Sommige pubers moeten wat meer aangespoord worden om een hobby te vinden. Je zou je kind kunnen stimuleren lid te worden van een vereniging, zoals een sportvereniging. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere mogelijkheden!

  • Creatief zijn, fotograferen, schilderen, tekenen.
  • Toneelspelen.
  • Koken.
  • Lezen, schrijven en dichten.
  • Muziek maken, rappen, dansen, breakdance, hiphop.
  • Techniek: sleutelen aan brommers of auto's, modelvliegtuigjes bouwen, houtbewerking.

Door met je handen bezig te zijn leer je jezelf anders kennen. Technische beroepen zijn leuker dan veel pubers denken. Daar komen ze achter als ze er al jong iets mee doen.

Muziek

Je kunt je puber ook aansporen een muziekinstrument te gaan bespelen. Als kinderen vanaf een jonge leeftijd in aanraking komen met muziek, kan dit een positieve invloed hebben op hun ontwikkeling. Het is wetenschappelijk aangetoond dat muziek belangrijk is voor de ontwikkeling van de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen.

In de puberteit kan de muzieksmaak veranderen. Wat doe je als je zoon of dochter al lange tijd een instrument bespeelt, maar daar ineens geen zin meer in heeft?

  • Probeer je kind te helpen om door te gaan. Stimuleer het om bijvoorbeeld samen met vrienden muziek te maken, of speel zelf samen met je kind.
  • Wil je kind echt stoppen? Laat het dan toch het seizoen afmaken.

Eigen cultuur

Pubers hebben een eigen cultuur. Dat houdt in dat ze eigen gewoontes hebben, eigen codes, eigen woorden, enzovoort. Dit zie je terug in muziek, dans, rap, literatuur en poëzie. Pubers maken hun eigen keuzes en kiezen zelf een hobby. Die moet passen bij hun leeftijd en bij wat hen aanspreekt. Ze zoeken bijvoorbeeld vrienden met dezelfde interesses. Geef kinderen dan ook de ruimte om hun eigen keuzes te maken.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?