Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Knieklachten

Knieklachten

Veel tieners krijgen wel eens last van hun knieën. De klachten ontstaan vaak als je kind een sport doet waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er zijn twee soorten knieklachten die wat vaker voorkomen: de ziekte van Osgood-Schlatter en het patellofemoraal pijnsyndroom.

Ziekte van Osgood-Schlatter

De ziekte van Osgood-Schlatter komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes, meestal tussen 10 en 15 jaar. Je kind kan pijn in de knie krijgen, als je kind snel groeit en veel sport. Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Daar kan door irritatie een ontsteking ontstaan. Onder de knie komt dan een bult die pijn doet, vooral als je erop drukt. De plek voelt soms ook warm aan.

Het kan pijn doen als je kind het been strekt, traploopt of hurkt. Je kind hoeft niet steeds pijn te hebben. Soms is de pijn er en soms is de pijn weer even weg. De klachten gaan na een paar maanden vanzelf over. Als de pijn verdwenen is, kan er wel een bult onder de knie blijven zitten. Maar daar heeft je kind later geen last meer van. Alleen als je kind op de knie gaat zitten, kan de bult ook later nog pijn doen.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom komt juist vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Meestal bij pubers en jongvolwassenen. Je kind heeft pijn in de knie, rond de knieschijf. De oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom is onduidelijk. Waarschijnlijk komt het door een combinatie van verminderde spierkracht en verkeerde- of overbelasting van de knie. Bijvoorbeeld bij het sporten.

Je kind heeft vooral last van de pijn bij hurken, knielen en traplopen. Het doet ook pijn als je kind lang zit met gebogen benen. De pijn wordt minder als je kind het been strekt of als het been in rust is. De pijnklachten kunnen langer dan een jaar duren.

Het gaat vanzelf over

De knieklachten gaan vanzelf over. Maar het is wel belangrijk om rustig aan te doen met sporten, anders kan je kind er veel langer last van houden. Ga niet door met sporten als je kind veel pijn heeft. Artsen adviseren meestal om een paar maanden minder te sporten. Zeker als je kind een sport doet waarbij hij of zij veel moet rennen en springen. De knie krijgt dan wat rust. Je zoon of dochter kan wel tijdelijk een andere sport gaan doen, waarbij je kind minder last heeft van pijn. Bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Als de klachten minder worden, kan je kind voorzichtig weer beginnen met de eigen sport.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?