Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Mobiele telefoon

Mobiele telefoon

De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiel krijgen, is in de afgelopen jaren steeds verder gedaald. We zien al kinderen van acht jaar met een mobiel en van tien jaar met een smartphone. De meeste kinderen krijgen hun eerste smartphone vlak voordat ze naar de middelbare school gaan.

Vanaf welke leeftijd mag je kind een mobiel?

Jij bepaalt dit als ouder natuurlijk zelf. Sommige ouders vinden het prettig als hun kind al snel bereikbaar is. Anderen willen hier nog even mee wachten. Op de basisschool hebben kinderen nog geen telefoon nodig. Zodra ze naar de brugklas gaan, wordt dat anders. Een telefoon is dan onmisbaar. Veel scholen gebruiken een app voor informatie over het rooster (wijzigingen en uitval). Ook tijdens de lessen wordt de telefoon steeds vaker gebruikt. Daarnaast is de smartphone belangrijk voor het onderlinge contact tussen de kinderen.

Regels en tips

Op basis van wat de meeste ouders doen, zijn dit goede regels en tips:

  1. Vertel hoe je fatsoenlijk met een telefoon omgaat, bijvoorbeeld niet gebruiken aan tafel of niet in het bijzijn van anderen bellen.
  2. Zorg dat de telefoon niet voor het slapen gaan gebruikt wordt. Vooral vanwege de straling en het blauwe licht dat het beeldscherm uitstraalt.
  3. Verbied je kind een mobiel te gebruiken in het verkeer.
  4. Vertel dat je geen foto’s of filmpjes van anderen online mag zetten zonder dit te vragen.
  5. Vertel dat je nooit je telefoonnummer aan onbekenden moet geven.
  6. Laat weten dat als er iets vervelends is gebeurd op internet, je kind er altijd over mag praten.

Let ook op wat je kind met de mobiel doet. Als het echt nodig is, kun je in de basisschoolleeftijd nog best eens in de telefoon kijken.

Telefoonkosten

Maak tot slot ook afspraken over de kosten. Voorkom dat je kind teveel geld kan uitgeven.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?