Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Ontwikkeling 13-26 weken

Ontwikkeling 13-26 weken

De vingertjes en teentjes hebben tien piepkleine nageltjes gekregen, en op het gezichtje komen wenkbrauwen en wimpertjes. Je kindje is ongeveer 17 centimeter lang en weegt ongeveer 120 gram. Bij de verloskundige kun je het hartje nu goed horen kloppen.

Twintig weken

Als je twintig weken zwanger bent, heeft je kindje al de helft van de lengte die het bij de geboorte zal hebben. Rond deze tijd hebben de armen en benen ook de juiste lengte in verhouding tot het lijf. Ook ontstaat er nu hoofdhaar en komen er donshaartjes op de huid. Je baby reageert op geluiden van buitenaf. De bewegingen van je kind kun je nu voelen. Bij een eerste zwangerschap kan het nog wel drie weken duren voordat je dat gevoel herkent. In het begin denk je misschien dat het je darmen zijn, maar als je het een paar keer hebt gevoeld, weet je het zeker: het is je baby! Je kind is nu ongeveer 23 centimeter lang en weegt ongeveer 300 gram.

Grootte van de baby in de baarmoeder bij 20 weken
Bron: KNOV

De baby is 20 weken oud en ongeveer 23 centimer lang en weegt ongeveer 300 gram.

De baby is 20 weken oud en ongeveer 23 centimer lang en weegt ongeveer 300 gram.

Vierentwintig weken

Je baby doet nu soms de oogjes open. De oortjes zijn bijna klaar en horen steeds meer. Je kind hoort jouw darmen rommelen en jouw hart kloppen. Het hoort ook je stem. De liedjes die je nu zingt, herkent je kind na de geboorte. Het wordt er dan waarschijnlijk ook rustig van. Je kunt nu ook contact maken. Leg je hand op je buik. Het is prachtig als je merkt dat je kind reageert! Je baby is nu ongeveer 30 centimeter lang en weegt ongeveer 600 gram.

Zesentwintig weken

Als je zesentwintig weken zwanger bent, weegt je kindje gemiddeld nog maar 900 gram en is het ongeveer 32 centimeter lang. In principe is een baby na zesentwintig weken zwangerschap levensvatbaar.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?