Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Tips tegen het huilen

Tips tegen het huilen

Alle baby's huilen. Sommige wat meer dan anderen. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het huilen te verminderen.

1. Leer je baby goed kennen

Als je de lichaamssignalen van je baby gaat herkennen, weet je sneller wat er aan de hand is als het huilt. Kijk en luister daarom goed naar je baby. Waar wordt hij rustig van, wat vindt hij prettig en wat niet? Vertrouw op jezelf en ga af op je intuïtie.

2. Zorg voor ritme en voorspelbaarheid

Door een voorspelbaar dagritme aan te houden, weet je baby wat er komen gaat en dit geeft een vertrouwd gevoel. Bijvoorbeeld, zodra je baby moe wordt: in bed leggen, slapen, wakker worden, voeden op verzoek, knuffelen, praten, spelen met je baby en alleen laten spelen en weer in bed leggen als hij moe wordt, slapen, enzovoort. Let daarbij goed op de signalen van je baby! Door goed naar je baby te kijken, ga je het dagritme van je baby herkennen. Hier kun je je eigen dagindeling op aanpassen.

Routines helpen het leven voorspelbaar te maken voor baby's en kunnen de kans dat je baby gaat huilen verkleinen. Verschoon je baby bijvoorbeeld altijd op een vaste plek en doe dat volgens een vast patroon. Ook bij het slapen gaan kun je elke dag dezelfde routines gebruiken, bijvoorbeeld eerst even zingen, knuffelen, toedekken en tot slot een muziekdoosje aanzetten.

3. Geef je baby voldoende rust

Voldoende rust is belangrijk voor baby's. Zeker tijdens de eerste weken. Als je kraamvisite krijgt, hoef je de baby niet aan iedereen te geven. Kijk goed naar je baby en probeer in te schatten of het nog prettig is voor de baby om door iemand anders vastgehouden te worden. Als je baby slaapt op het moment van visite kun je hem gewoon laten slapen, zo blijft hij in zijn slaapritme.

Probeer overbodige prikkels zoals harde televisie of broers en zussen die te wild met de baby spelen te vermijden. Ook kun je het aantal speeltjes in de box beperken tot twee of drie als je ziet dat je baby er last van heeft. Zo wordt je baby rustig en verklein je de kans op huilen.

Baby's worden vaak rustig van 'white noise'. Deze witte ruis is een constant, saai geluid, dat andere geluiden uit de omgeving minder laat opvallen. Hiermee kan je baby makkelijker in- en/of doorslapen. Een voorbeeld van white noise is het geluid van de stofzuiger. Je kunt een app gebruiken om white noise af te spelen, maar er zijn ook knuffels of muziekdoosjes.

4. Maak gebruik van een draagdoek

Je kunt je baby ook regelmatig in een strakke draagdoek of draagzak dragen. Stevig lopen kalmeert veel baby's. Klop heel zachtjes op zijn billetjes in het ritme van je eigen hartslag. Hier worden sommige baby's rustig van.

Let er wel op dat het niet te warm wordt voor je baby. Trek hem niet te veel kleren aan, draag hem niet onder een dichte jas en zorg ervoor dat zijn neus altijd vrij is. Voor je gebruik maakt van een draagdoek of draagzak is het verstandig om hier op een rustig moment even mee te oefenen. Voor vragen over het gebruik van een draagdoek kun je terecht bij de Jeugdgezondheidszorg of een draagconsulent.

5. Wissel elkaar af

Een baby die maar niet stopt met huilen is zenuwslopend voor ouders. Als je 's nachts geen slaap krijgt, wordt het al helemaal moeilijk. Als je een partner hebt, zorg dan om de beurt voor jullie kind. Ben je een alleenstaande ouder of werkt je partner soms 's nachts, zoek dan een goede vertrouwde oppas. Dan kun je zelf ook eens slapen, al is het maar een paar uur.

6. Nooit schudden of slaan

Ouders van baby's die veel huilen kunnen wel eens hun geduld verliezen. Je bent dan zo moe, dat je niet meer goed kunt nadenken en jezelf niet meer in de hand hebt. Er is dan een risico dat je je eigen kind door elkaar gaat schudden of gaat slaan. Ook al is het natuurlijk uit pure onmacht, schudden is gevaarlijk voor de hersenen van de baby, omdat de hersenen bij het schudden tegen de schedel bonken en hersencellen kapot kunnen gaan.

7. Even afstand nemen

Word je gefrustreerd of boos van het gehuil? Leg je baby dan op een veilige plek (in de wieg of in de box) en loop even weg, of vraag een bekende om op je baby te passen, zodat je even weg kunt. Kom pas terug als je je weer rustig voelt.

8. Video-hometraining

Als je het zelf heel moeilijk vindt om te zorgen voor je baby die veel huilt, kun je een video-hometraining doen. Er komt dan iemand bij je thuis om samen met jou naar je baby te kijken. Als je samen met een getrainde hulpverlener naar een video-opname van jezelf en je baby kijkt, zie je snel wat goed gaat in het contact en wanneer je baby op jou reageert. Zo leer je zowel je baby als jezelf beter kennen. Video-hometraining legt nadruk op wat goed gaat. Praat hier eens over met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen je verder helpen.

Meer tips nodig?

Kom je er met de tips in dit artikel niet uit? Kijk dan ook eens naar de artikelen Troosten en Tips bij veel huilen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?