Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Tips voor onderweg

Tips voor onderweg

De volgende tips zijn nuttig voor onderweg, of je nou met de auto op vakantie gaat of met de trein of het vliegtuig.

Tips tegen verveling

Een lange reis op de achterbank kan saai zijn voor kinderen. Als ze zich vervelen kunnen ze gaan jengelen en zeuren. Zorg daarom dat je kind iets te doen heeft.

  • Bedenk van tevoren samen wat je meeneemt, bijvoorbeeld speelgoed, knuffels, voorleesboekjes en muziek. Geef niet alles tegelijk.
  • Praat met elkaar over wat je ziet onderweg. Samen liedjes zingen en rijmen is ook leuk. Of zet een cd op met kinderliedjes of verhaaltjes.
  • Hang achterin over de breedte van de achterbank een elastiek met verschillende speelgoedjes eraan. Zo kan je kind het niet op de grond gooien of laten vallen.
  • Neem een paar poppenkastpoppen mee en voer een stukje op vanachter de voorstoel voor de kinderen op de achterbank.
  • Zorg voor boekjes en kleurplaten.
  • Wie ziet het eerst een: ....... (bijv. paard, molen, kerk) Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is: ........
  • Er zijn speciale reisspelletjes die geschikt zijn voor onderweg. Wees wel voorzichtig wat je uitkiest, want veel van die spelletjes hebben kleine onderdelen die gevaarlijk zijn voor kinderen onder de 3 of 4 jaar.

Waarschijnlijk zal je peuter slapen onderweg. Zorg dat je kind lekker en veilig kan slapen.

Even uit de auto

Vooral wanneer je een lange reis maakt, is het een goed idee om regelmatig even te stoppen om de benen te strekken en bijvoorbeeld een broodje te eten. Dat geeft kinderen ook de mogelijkheid om hun energie kwijt te raken, bijvoorbeeld door rond te lopen of even te voetballen op het gras bij de parkeerplaats. Houd als vuistregel aan: twee uur rijden, een kwartier rust.

Eten en drinken

Het is belangrijk om van tevoren goed te eten en te drinken. Dat geldt zeker wanneer je kind snel last heeft van wagenziekte, omdat eten tijdens het rijden misselijkheid kan veroorzaken. Geef je kind daarom onderweg liever licht verteerbaar voedsel, zoals fruit, crackers, soepstengels en plakjes komkommer. Houd rekening met vertragingen of files: zorg dat je genoeg eten en water bij je hebt.

Niet te veel snoepen

Te veel suiker zorgt voor te veel energie. Geef je kind daarom niet te veel snoep tijdens een lange reis.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?