Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Vaccinaties

Vaccinaties

Na de geboorte van je kind krijg je een uitnodiging om je kind te laten vaccineren. Deze uitnodiging krijgen alle ouders in Nederland. Je bent niet verplicht om je kind te laten vaccineren, maar artsen raden het wel aan. Het voorkomt namelijk dat je kind bepaalde infectieziektes krijgt.

Bescherming tegen infectieziektes

In het eerste jaar word je opgeroepen om je baby te laten vaccineren tegen verschillende ziektes de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Dit zijn geen onschuldige ziektes, die gelukkig door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voorkomen.

Om je kind te beschermen tegen deze ziektes is het belangrijk dat het vaccinatieprogramma volledig wordt afgerond. Wil je meer weten over de vaccins of wil je weten wanneer je kind wordt opgeroepen? Het schema vind je op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Wil je meer informatie over de verschillende infectieziektes? Zoek deze dan op op Thuisarts.nl.

  HPV

  Alle kinderen - ook jongens dus - krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. De vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker en peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte. Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

  Groepsbescherming

  Voor veel infectieziekten is sprake van groepsbescherming. Dat betekent dat wanneer veel kinderen ingeent zijn tegen een bepaalde infectieziekte, deze ziekte minder vaak voor komt. Ook kinderen die niet ingeent zijn en kinderen waarbij de inenting niet werkt, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de groep van ingeente kinderen.

  Twijfels om te vaccineren

  Het kan zijn dat je twijfelt of je je kind moet laten vaccineren. Sommige ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen over:

  • waar het vaccin precies uit bestaat;
  • of het vaccin niet schadelijk is voor het kind;
  • wat de mogelijke bijwerkingen zijn van het vaccin;
  • of dat er een kans is dat het kind de ziekte toch nog krijgt.

  Uit verschillende onderzoeken weten we dat de vaccins niet schadelijk zijn voor je kind en dat het vaccin juist voorkomt dat je kind een infectieziekte krijgt. Heel soms kan een kind na vaccinatie de ziekte toch krijgen. De ziekte is dan wel minder ernstig en de kans op complicaties is erg klein.

  Wil je meer weten over de mogelijke bijwerkingen van een vaccin? Kijk dan op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Je twijfel kun je natuurlijk ook altijd bespreken bij het consultatiebureau.

  Filmpje: Fiona over vaccineren
  Bron: Opvoedinformatie Nederland
  Fiona vertelt in dit filmpje over vaccineren. Welke vaccinaties zijn er, welke keuzes heb jij als ouder en wat zijn de adviezen?
  Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
  Opvoedinformatie Nederland
  Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

  NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?