Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Veilig buitenspelen

Veilig buitenspelen

Er is niets zo fijn en gezond voor een kind als buiten zijn. Het is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen om elke dag een of twee keer lekker buiten te spelen. Stimuleer je kind om buiten te spelen. Let daarbij wel op een aantal zaken rond veiligheid.

Regels leren voor buitenspelen

Buitenshuis zijn veel risico's, die jonge kinderen nog niet kunnen overzien en daarom is jouw toezicht nog nodig. Als je (bijna-)kleuter zich goed aan de regels houdt als je erbij bent, kun je een stap verder gaan. Je kind mag dan bijvoorbeeld een kwartier spelen zonder toezicht van mama of papa op de stoep voor de deur. Of op het speelpleintje als je kind niet hoeft over te steken om er te komen. Je maakt duidelijke afspraken met je kind, Bijvoorbeeld:

  • Je mag tot de hoek gaan
  • Papa of mama moeten altijd weten waar je bent
  • Als je met iemand mee wil of bij iemand naar binnen gaat, kom je altijd vragen of dat mag. Ook als het een bekende is.

Ga in dat kwartier vaak even kijken of je kind zich aan de regels houdt. Prijs je kind als het zich aan de regels heeft gehouden. En wees consequent en duidelijk als je kind de regels overtreedt: direct naar binnen en vandaag niet meer alleen buiten spelen. De volgende dag probeer je het weer. Zo bouw je de vrijheid van je kind langzaam op. Als het goed gaat, kan je kind als het 5 jaar is misschien op de stoep fietsen. Begrijpt je kind dat het niet vlak langs deuren moet fietsen, omdat er ineens mensen uit kunnen komen? Weet je kind hoe het moet remmen of afstappen als het voetgangers op de stoep tegenkomt?

Je kunt je kind laten vertellen hoe het buitenspelen was. Praat over wat leuk was en goed ging en hoe iets volgende keer beter kan.

Durven

Het ene kind durft nu eenmaal meer dan het andere. Het ene kind ziet het gevaar eerder zelf dan het andere. Kijk goed naar je kind. Doet jouw kind vaak dingen zonder er eerst over na te denken? Dat noemen we impulsief gedrag. Zo'n kind zal meer en langer toezicht nodig hebben bij het buiten spelen dan een bedachtzaam kind. Een bedachtzaam kind heeft misschien juist jouw enthousiaste aanmoediging en vertrouwen nodig om iets te durven.

Hitte en water

Kinderen zijn nog gevoeliger voor de zon dan volwassenen. Bescherm ze daarom goed. Het kan in de zomer soms zo heet zijn, dat je extra aandacht moet besteden aan voldoende drinken en afkoelen. Houd kleine kinderen voortdurend in het oog als er water in de buurt is. Ook als ze hun zwemdiploma's hebben, en goed kunnen zwemmen, overzien ze vaak nog niet de gevaren van duiken in te ondiep water of stromingen in zee of rivieren. Bekijk dan samen met je kind de situatie en maak afspraken over wat kan en niet kan op die plek.

Verkeer

Met al die auto's op straat is het best gevaarlijk om op straat te spelen. Leg kinderen uit dat ze niet plotseling de straat op rennen. Dat begrijpen ze meestal al snel, maar een rollende bal rennen ze toch vaak achterna. Bij jonge kinderen wint het enthousiasme het van het nadenken. Laat je kind dus liever niet met een bal spelen als er een weg in de buurt is, behalve als het pleintje of speelveld met een hek is afgesloten. Woon je in een buurt met druk verkeer, dan zijn speeltuinen een veiligere plek om buiten te spelen.

Filmpje: Hoe laat ik mijn kind veilig uitdagend buiten spelen?
Kinderen leren veel van uitdagend buiten spelen, ook wel risicovol spelen genoemd. Toch vragen veel ouders zich af: hoe laat ik mijn kind uitdagend, maar ook veilig buiten spelen? Presentatrice Fiona en deskundige Zeina Bassa van VeiligheidNL vertellen hier meer over in dit filmpje.

Tuintrampolines

Kinderen spelen graag op een tuintrampoline. Het grootste gevaar bij trampolinespringen is dat kinderen er vanaf vallen. Graaf eventueel de trampoline in om de valhoogte en daarmee de kans op ernstig letsel te verkleinen. Lees meer tips en adviezen op Veiligheid.nl.

Insecten

Een insectenbeet is nooit leuk, maar een kind schrikt er vaak van. De meeste insectenbeten zijn heel goed te behandelen. Is je kind allergisch voor een bepaald insect, of is het gebeten door een teek, raadpleeg dan de huisarts.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?