Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Verkeerde opleiding

Verkeerde opleiding

Het kan gebeuren dat je kind de gekozen studie of opleiding na een tijdje toch niet zo leuk vindt. Het is goed om dan met elkaar te kijken wat mogelijk is.

Bij twijfel

Probeer met je kind te praten over waarom het de opleiding niet (meer) leuk vindt. Misschien weet hij of zij een opleiding die wel past. Als je zeker weet dat deze opleiding niet de juiste is, kun je misschien nog overstappen.

Jongeren kunnen ook gaan werken totdat ze het wel weten. Dat is beter dan dat ze zomaar iets kiezen. Blijft je kind twijfelen, dan kan het een beroepskeuzetest doen of eens praten met een studiekeuzeadviseur of studiebegeleider.

Stoppen met de studie

Vrijwel alle onderwijsinstellingen hebben studiebegeleiders in dienst. Zij weten alles over de studie en hoe ze de studenten hierin kunnen begeleiden, ook wanneer het niet zo goed gaat. Als je kind besluit om te stoppen met de studie, is het goed om zo snel mogelijk de studiebegeleider in te lichten. Die kan vervolgens precies vertellen wat daarvoor de procedure is.

Wanneer je kind nog in de eerste zes maanden van de studie zit, hoeft het een studiebeurs en reisproduct niet terug te betalen. Een eventuele lening moet wel worden betaald.

Overstappen naar een andere studie

Als je kind twijfelt aan de studie, is het verstandig om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar andere studies. Een overstap maken is altijd mogelijk. Bij veel studies kun je instromen in september of februari. Je verliest dus hooguit een halfjaar als je wilt overstappen.

Het is handig om van tevoren contact op te nemen met de studiebegeleider van de nieuwe studie. Deze contactgegevens vind je in informatiebrochures of op websites van onderwijsinstellingen. Studiebegeleiders weten veel van de regelingen op hun school en helpen je graag verder.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?