Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Verre reizen

Verre reizen

Een verre reis, bijvoorbeeld naar China of Afrika, is een hele onderneming en vergt behoorlijk wat voorbereiding, zeker als je met het hele gezin gaat en als de vakantie ook iets langer gaat duren. Het is verstandig om je kind te betrekken bij de reis en te zorgen dat het veel kan spelen.

Je kind voorbereiden: pret vooraf

Voor kinderen is een verre reis spannend en leerzaam. Betrek je kind bij waar jullie naartoe gaan. Kijk eens samen op internet. Praat met je kind over waar jullie gaan slapen en wat er te zien is. Welke taal spreken de mensen in het vakantieland? Hoe klinkt dat? Wat gaan jullie doen? Dergelijke gesprekjes helpen je (oudere) peuter vooruitdenken. Het is goed voor de sfeer en heel leerzaam.

Ver weg: samen beleven

Houd bij het reizen rekening met wat je kind leuk vindt en zorg ervoor dat het vaak kan spelen. Praat met je (oudere) peuter over wat je ziet en meemaakt. Ga in op de verwondering en vragen van je kind.

Paspoort en visum

Het is verstandig om ruim van tevoren te controleren of je paspoort nog geldig is. Als je peuter nog geen paspoort heeft, vraag dit dan op tijd aan. Sinds 2012 moeten ook jonge kinderen een eigen paspoort hebben.

Neem hiervoor contact op met de afdeling Burgerzaken van je woongemeente. Behalve een paspoort is het soms ook nodig om een visum te regelen, ook voor je kind. Een visum regel je bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat.

Warm klimaat

Als je naar een warm land gaat, is het belangrijk om goed op je gezondheid te letten en je voor te bereiden op andere temperaturen dan je gewend bent. In landen met een warm klimaat heersen bijvoorbeeld vaak meer infectieziektes. Daarom is het belangrijk om jezelf en je kinderen van tevoren te laten inenten.

Kijk voor meer informatie over reisadviezen en vaccinaties op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.

Water drinken

Tijdens de vakantie is het ook verstandig om veel water te drinken tegen uitdroging door de hitte. Je kunt eventueel bij de apotheek of de drogist vochtregulerende middelen kopen voor jezelf en voor je kind. Daarnaast kun je ook beter uit de zon blijven en de schaduw opzoeken.

Vliegen

Als je met het vliegtuig gaat, kunnen de kosten voor verre bestemmingen behoorlijk oplopen. Jonge kinderen tot 12 jaar krijgen vaak korting. Het is raadzaam om van tevoren te informeren naar de regels die de vliegmaatschappij hanteert voor (hand)bagage, prijzen, de reistijd en een maaltijd aan boord. Als de reis lang duurt, is het verstandig om een nekkussen, lievelingsknuffels, speelgoed, voorleesboekjes, kleurplaten of andere spelletjes mee te nemen in het vliegtuig.

Oorpijn in het vliegtuig kun je op verschillende manieren voorkomen: laat je kind drinken tijdens het stijgen en het dalen. Een ouder kind kun je op een snoepje laten zuigen of kauwgom geven. Ook kun je je kind voor het stijgen en dalen neusdruppels/spray (xylometazoline 0.05%) geven, verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Let erop dat de dosis past bij de leeftijd van je kind. Overleg eventueel met de apotheek.

In het vakantieland

Eenmaal aangekomen is het wennen aan de nieuwe omgeving en het warme weer. Als jij en je kind last hebben van jetlag, kun je het best overdag wakker blijven en 's avonds op tijd naar bed gaan. Probeer de eerste twee dagen niet te veel activiteiten te plannen. Ga op die dagen liever rustig de omgeving verkennen en lekker wandelen of neem een duik in het zwembad. Ook je peuter heeft waarschijnlijk extra rust nodig.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?