Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Voorbereiding zelfstandig wonen

Voorbereiding zelfstandig wonen

Als je zoon of dochter straks zelfstandig woont, moet hij of zij voor zichzelf zorgen. Daar komt van alles bij kijken en daar moet je wel even aan wennen. Het is daarom belangrijk om je kind hier alvast op voor te bereiden.

Meehelpen in de huishouding

Spreek af dat je kind één keer per week kookt en daar ook de boodschappen voor doet. Leg ook uit hoe de wasmachine werkt. Wassen lijkt makkelijker dan het is. Vertel bijvoorbeeld dat je witte en gekleurde kleren apart wast en dat je niet alles op dezelfde temperatuur moet wassen.

Laat je kind helpen bij het schoonmaken, bijvoorbeeld bij het stofzuigen. Leg ook uit hoe je de stofzak vervangt. Meehelpen met klusjes, bijvoorbeeld schilderen of timmeren, helpt ook bij de voorbereiding.

Zelf dingen regelen

Spreek af dat je zoon of dochter zijn of haar eigen rekeningen betaalt. Dat kan gemakkelijk via internet. Het is handig als je kind al helemaal vertrouwd is met internetbankieren voordat het op zichzelf gaan wonen.

Laat je kind zelf dingen regelen voor opleidingen of sportclubs, zoals het invullen van formulieren of bellen voor het maken van afspraken.

Op Startpuntgeldzaken.nl vindt je kind een handige tool, die o.a. door het Nibud is ontwikkeld. Het online geldplan Bijna 18 leidt jongeren stap voor stap geleid door de vijf noodzakelijke geldzaken, die bij de 18e verjaardag geregeld moeten zijn. Zo weten ze dat ze niets vergeten.

Voorkomen van eenzaamheid

Het is goed om het alleen zijn al eens te oefenen, bijvoorbeeld door je kind alleen thuis te laten als je zelf op vakantie bent. Praat ook met je kind hoe het kan voorkomen dat hij of zij zich straks eenzaam gaat voelen. Tips hiervoor zijn:

  • Lid worden van een sportclub of een studentenvereniging.
  • In het weekend naar huis komen. Hij of zij is dan weer even in de oude omgeving, met jullie aandacht en de vrienden van thuis.
  • Een bijbaantje nemen, bijvoorbeeld in de horeca of in de zorg. Door het contact met mensen voel je je minder eenzaam.

Uitzet

Het is verstandig om ruim van tevoren al samen te beginnen met het bij elkaar zoeken van wat je kind straks nodig heeft. Hierbij kun je denken aan pannen, borden, bestek, een bank, een bed, een televisie en andere huisraad.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?