Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Waterpokken

Waterpokken

Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk herpesvirus, dat gelukkig meestal niet schadelijk is. Bijna ieder kind krijgt ooit waterpokken. Je herkent de ziekte aan rode vlekjes en blaasjes op de huid. Baby's kunnen de infectie soms nog wel bestrijden dankzij de afweerstoffen van de moeder in de moedermelk. Later kan je kind dan nog wel een keer waterpokken krijgen, maar dat is dan meestal in lichte mate. Je kind maakt dan eigen afweerstoffen tegen de infectie.

Besmettelijk

Bijna alle kinderen krijgen waterpokken. Je kind thuishouden om te voorkomen dat het anderen besmet heeft geen zin. De besmettelijkheid begint al vóór de huiduitslag. Dan heeft hij het op bijvoorbeeld het dagverblijf al overgedragen.

Waterpokken is besmettelijk vanaf twee dagen voordat de huiduitslag verschijnt. Tot er korstjes op alle blaasjes zitten, is je kind besmettelijk voor anderen. Dat is meestal maximaal zeven dagen nadat de huiduitslag is verschenen.

Symptomen van waterpokken

  • Je kind krijgt lichte koorts. Het voelt zich niet lekker en is een beetje hangerig.
  • Dan krijgt het rode vlekken en bultjes.
  • Op de bultjes ontstaan blaasjes, die heel erg jeuken.
  • Na ongeveer drie dagen drogen de blaasjes in. Het worden dan korstjes.
  • De ziekte is voorbij als de korstjes eraf gevallen zijn.

Wat kun je doen tegen waterpokken?

Waterpokken gaat vanzelf over. De ziekte is bijna altijd mild. Eventueel kun je bij de apotheek een zalfje halen tegen de jeuk. Houd ook de nageltjes van je baby goed kort, om te voorkomen dat je baby de huid kapot krabt. Pasgeboren baby's moeten wel behandeld worden als hun moeder waterpokken kreeg tussen zeven dagen vóór en zeven dagen na de bevalling.

Meer informatie over waterpokken

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over waterpokken en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland