Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Zwanger en werk

Zwanger en werk

Als je een kinderwens hebt of zwanger bent, is het verstandig om eens na te denken over het werk wat je doet tijdens je zwangerschap. Zijn je werkomstandigheden wel veilig genoeg? En welke rechten heb je eigenlijk als zwangere vrouw?

Werkomstandigheden

Je werkomstandigheden kunnen van invloed zijn op je eigen gezondheid of op de gezondheid van je ongeboren kind. De volgende dingen kunnen gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap:

Stress tijdens het werk

Ook je psychische gezondheid is natuurlijk heel erg belangrijk. Als je veel stress en spanningen hebt op je werk, kun je daaronder lijden. Uit onderzoek blijkt dat veel stress schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap.

Aangepast werk tijdens de zwangerschap

Als je op je werk te maken hebt met risico's, overleg dan met je werkgever of de bedrijfsarts of je je werk kunt aanpassen. Misschien kun je tijdelijk ander werk doen. Je werkgever is verplicht om je werkplek zo veilig mogelijk te maken. In de wet staan namelijk regels voor zwangere vrouwen en vrouwen die net bevallen zijn.

Lees op Rijksoverheid.nl meer over je rechten tijdens en na je zwangerschap.

Ontslag vanwege zwangerschap

Ben je bang om ontslagen te worden omdat je zwanger wilt worden, of al zwanger bent? De wet zegt dat je om deze reden niet ontslagen mag worden. Lees hier meer over op Rijksoverheid.nl.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?