Facebook Instagram
Home / Thema's / Gezond opgroeien

Gezond opgroeien

Iedereen wil dat zijn kind gezond opgroeit. Het is belangrijk dat gezond leven leuk en makkelijk is. Kinderen die dit van jongs af aan ervaren, hebben hier hun hele leven lang voordeel bij.

Naast de informatie die te vinden is bij Gezond eten, Gezond gewicht en Lekker in je vel, is er nog meer informatie beschikbaar via de buttons JOGG en Alkmaar Sport (onder aan deze pagina)

Gezond eten

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind.
Bij het Voedingscentrum vind je veel informatie over gezond eten: van zwangerschap tot 18 jaar.

Je vind hier ook (bijna 2000) recepten en je kunt je aanmelden voor het Menu van de Week.

Ook zijn er tips en informatie te vinden als je vegetarisch of veganistisch wilt eten.

 

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor het functioneren van je kind. Het is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de psychische en emotionele gezondheid. Een goede conditie zorgt ervoor dat het minder snel ziek wordt. Door te bewegen worden de arm- en beenspieren en de hartspier getraind. Ook het ademhalingssysteem en bloedsomloop verbeteren door te bewegen.

Met de GroeiGids-app kun je de ontwikkeling en groei van jouw kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit.  Is jouw peuter (te) licht ten opzichte van zijn lengte? Misschien maak je je daar dan wel eens zorgen over, bijvoorbeeld omdat je kind een slechte eter is. Of je vraagt je af of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. In periodes dat peuters heel snel groeien gebeurt het wel eens dat ze heel weinig eten. Het is natuurlijk belangrijk om na te gaan wat er bij jouw kind aan de hand is. Praat erover met de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.

Als een kind overgewicht heeft kan dit een medische oorzaak hebben of erfelijk zijn, maar ongezond eten en te weinig beweging kan ook een oorzaak zijn. Is er sprake van onder- of overgewicht, maak dan een afspraak met de diëtist. 

Lekker in je vel

Kinderen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. Een sportclub is niet alleen leuk vanwege het sporten, maar ook goed voor de sociale contacten. Sporten verbetert onder andere het zelfvertrouwen, het zelfbeeld en vermindert stress. Als je je kind al vroeg laat kennismaken met allerlei sporten, is de kans groot dat het leert dat sporten leuk is. Voor kinderen zijn er veel sportactiviteiten in Alkmaar.

Op AlkmaarActief.nl vind je in een overzicht alle activiteiten in je buurt waar je kind aan mee kan doen. 

Bij SportXperience maakt je kind gedurende een sportseizoen kennis met vijf verschillende sporten en krijg je aan het eind een advies welke sport het beste bij je kind past.

 

Aanbod

bekijk al het aanbod