Facebook Instagram Linkedin
Home / Thema's / Gezond opgroeien

Gezond opgroeien

Iedereen wil dat zijn kind gezond opgroeit. Het is belangrijk dat gezond leven leuk en makkelijk is. Kinderen die dit van jongs af aan ervaren, hebben hier hun hele leven lang voordeel bij.

Naast de informatie die te vinden is bij Gezond eten, Gezond gewicht en Lekker in je vel, is er nog meer informatie beschikbaar via de buttons JOGG en Alkmaar Sport (onder aan deze pagina)

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind.
Bij het Voedingscentrum vind je veel informatie over gezond eten: van zwangerschap tot 18 jaar. Hier vind je ook 10 tips om je kind (4-13 jaar) gezond te laten eten.

Je vindt hier ook (bijna 2000) recepten en je kunt je aanmelden voor het Menu van de Week.

Ook zijn er tips en informatie te vinden als je vegetarisch of veganistisch wilt eten of meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief  met recepten zonder vlees.

Een gezond gewicht is belangrijk voor het functioneren van je kind. Het is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de psychische en emotionele gezondheid. Een goede conditie zorgt ervoor dat het minder snel ziek wordt. Door te bewegen worden de arm- en beenspieren en de hartspier getraind. Ook het ademhalingssysteem en bloedsomloop verbeteren door te bewegen.

Met de GroeiGids-app en -chat kun je de ontwikkeling en groei van jouw kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit.  Is jouw peuter (te) licht ten opzichte van zijn lengte? Misschien maak je je daar dan wel eens zorgen over, bijvoorbeeld omdat je kind een slechte eter is. Of je vraagt je af of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. In periodes dat peuters heel snel groeien gebeurt het wel eens dat ze heel weinig eten. Het is natuurlijk belangrijk om na te gaan wat er bij jouw kind aan de hand is. Praat erover met de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.

Als een kind overgewicht heeft kan dit een medische oorzaak hebben of erfelijk zijn, maar ongezond eten en te weinig beweging kan ook een oorzaak zijn. Is er sprake van onder- of overgewicht, maak dan een afspraak met de diëtist. 

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is al jarenlang de aanpak waarbij iedereen in Alkmaar wordt ingezet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. Zodat ze thuis, op school of op hun sportvereniging meer bewegen en gezonder eten. 

Heeft je kind last van overgewicht of obesitas en willen jullie werken aan een gezonder gewicht en fitter worden? Voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar is er de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht.

Het project Gezonde Maatjes is van Humanitas Noord-Kennemerland. Om fitter, gezonder en blijer te worden krijgen gezinnen  een jaar lang ondersteuning in de thuissituatie van een maatje. Dit project is bedoeld voor gezinnen in Alkmaar met minimaal één kind tussen de 6 en 18 jaar waarbij sprake is van overgewicht in combinatie met lichte psychische problematiek en een laag inkomen.

Kinderen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. Een sportclub is niet alleen leuk vanwege het sporten, maar ook goed voor de sociale contacten. Sporten verbetert onder andere het zelfvertrouwen en het zelfbeeld. Als je kind al vroeg kennismaakt met allerlei sporten, is de kans groot dat het ervaart dat sporten leuk is. Voor kinderen zijn er veel sportactiviteiten in Alkmaar.

Op AlkmaarActief.nl vind je in een overzicht alle activiteiten in je buurt waar je kind aan mee kan doen. 

Bij SportXperience maakt je kind gedurende een sportseizoen kennis met vijf verschillende sporten en krijg je aan het eind een advies welke sport het beste bij je kind past.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Alkmaar betaalt de contributie voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub. 

Het project Gezonde Maatjes is bedoeld voor gezinnen in Alkmaar met minimaal één kind tussen de 6 en 18 jaar waarbij sprake is van overgewicht in combinatie met lichte psychische problematiek en een laag inkomen.  Om fitter, gezonder en blijer te worden krijgen gezinnen een jaar lang ondersteuning in de thuissituatie van een maatje.

Lekker in je vel zitten gaat natuurlijk niet alleen over bewegen en gezond eten. Het is ook heel belangrijk dat je kind zich lekker voelt in hoofd en hart. Ontspanning is belangrijk. Te veel stress is slecht voor de gezondheid en het humeur. Op Mentaalvitaal vind je betrouwbare informatie over de mentale gezondheid.

Sommige situaties kunnen extra lastig zijn voor kinderen. 

Dé website voor kinderen en jongere met gescheiden ouders is Villa Pinedo.
Het Scheidingsplein Alkmaar heeft een speciale pagina voor kinderen en jongeren.
De workshop De kinderen scheiden mee van GGD Hollands Noorden geeft kinderen een steuntje in de rug.

Als een ouder (of beide ouders) psychische – of verslavingsproblemen heeft, kan voor kinderen deelnemen aan een doe- en praatgroep (KOPP-KOV  helpend zijn.
Bij KoppSupport kan dit ook online.  

JouwGGD geeft antwoord op vragen over lichaam, gevoel en dingen waar  thuis misschien niet over gesproken kan worden.

Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op jongens of meisjes valt? Iedereen doet dit op diens eigen tempo en eigen manier. Iedereenisanders.nl probeert je op weg te helpen om beter te snappen hoe je in elkaar zit.

Aanbod

bekijk al het aanbod