Facebook Instagram Linkedin
Home / Thema's / Gezond opgroeien

Gezond opgroeien

Iedereen wil dat zijn kind gezond opgroeit. Het is belangrijk dat gezond leven leuk en eenvoudig te doen is. Kinderen die dit van jongs af aan ervaren, hebben hier hun hele leven lang voordeel bij.
Vandaar dat Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is al jarenlang de aanpak in de gemeente Alkmaar is. Diverse partijen  (school, sportclub, omgeving) worden ingezet om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. 

Gezonde eetgewoonten zijn niet alleen goed voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind.
Bij het Voedingscentrum vind je veel informatie over gezond eten: van zwangerschap tot 18 jaar. Hier vind je ook 10 tips om je kind (4-13 jaar) gezond te laten eten.

Je vindt hier ook (bijna 2000) recepten en je kunt je aanmelden voor het Menu van de Week.

Ook zijn er tips en informatie te vinden als je vegetarisch of veganistisch wilt eten of meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief  met recepten zonder vlees.

Een gezond gewicht is belangrijk voor de lichamelijke gezondheid van je kind en ook voor de mentale gezondheid. Een goede conditie zorgt ervoor dat je kind minder snel ziek wordt. 

Met de GroeiGids app kun je de ontwikkeling en groei van je kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit. Je kunt bij de GroeiGids ouderchat vragen stellen over je kind van 0-12 jaar. 

Is jouw peuter (te) licht of te zwaar ten opzichte van zijn lengte? Misschien maak je je daar dan wel eens zorgen over. Praat erover met de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau. 

Heeft je kind last van overgewicht of obesitas en willen jullie werken aan een gezonder gewicht en fitter worden? Voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar is er de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht.

Met het project Gezonde Maatjes krijgen gezinnen  een jaar lang ondersteuning in de thuissituatie. Dit project is bedoeld voor gezinnen in Alkmaar met minimaal één kind tussen de 6 en 18 jaar waarbij sprake is van overgewicht in combinatie met lichte psychische problematiek en een laag inkomen.

Kinderen die voldoende sporten en bewegen hebben minder kans op gezondheidsklachten. Een sportclub is niet alleen leuk vanwege het sporten, maar ook goed voor de sociale contacten. Sporten verbetert onder andere het zelfvertrouwen en het zelfbeeld. Als je kind al vroeg kennismaakt met allerlei sporten, is de kans groot dat het ervaart dat sporten fijn is.

Voor kinderen zijn er veel sportactiviteiten in Alkmaar. Op AlkmaarActief.nl vind je in een overzicht alle activiteiten in je buurt waar je kind aan mee kan doen. 

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Alkmaar betaalt (een deel van) de contributie voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub. 

Lekker in je vel zitten gaat  niet alleen over bewegen en gezond eten. Het is ook heel belangrijk dat je kind zich lekker voelt in hoofd en hart. Ontspanning is goed en te veel stress is slecht voor de gezondheid. Op Mentaalvitaal vind je hier betrouwbare informatie over.

Sommige situaties, bijvoorbeeld een scheiding, kunnen stress veroorzaken. Villa Pinedo
Scheidingsplein Alkmaar en de workshop De kinderen scheiden mee bieden kinderen een steuntje in de rug.

Als een ouder (of beide ouders) psychische – of verslavingsproblemen heeft, kan voor kinderen deelnemen aan een doe- en praatgroep KOPP/KOV helpend zijn. Check ons aanbod voor recente data van deze praatgroep in Alkmaar. Bij KoppSupport kan dit ook online.  

JouwGGD geeft kinderen antwoord op vragen over lichaam, gevoel en dingen waar thuis misschien niet over gesproken kan worden.
Iedereenisanders.nl kan kinderen op weg helpen bij seksuele oriëntatie. 

Aanbod

bekijk al het aanbod