Facebook Instagram Linkedin
Home / Ietske de Bray

Ietske de Bray

Binnen de Jeugdgezondheidszorg (0-18 jaar) volgen wij als verpleegkundigen de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 12 jaar.

Wij kijken naar alles wat met opgroeien en ouderschap te maken heeft: gezondheid, ontwikkeling, opvoeding, slapen, gezonde voeding en bijvoorbeeld of je als ouder lekker in je vel zit. Samen met de jeugdarts en de consultatiebureau assistente vormt de jeugdverpleegkundige een team. Dit team is het vaste aanspreekpunt voor ouders.

Als je baby ongeveer twee weken oud is, komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek om uitleg te geven over het consultatiebureau, vragen we hoe het met jullie gaat en of er nog bijzonderheden zijn.
De afspraken daarna zijn op het consultatiebureau zelf, in het CJG. De consultatiebureau assistente weegt en meet je kind en daarna ga je naar de jeugdarts of naar de jeugdverpleegkundige. Hoe ouder een kind wordt, hoe minder vaak de afspraken plaatsvinden. Tussen de afspraken door kun je altijd contact met ons opnemen als je vragen of zorgen hebt. Dan kunnen we bellen, een afspraak inplannen of op huisbezoek komen. Of je kunt gebruik maken van de inloopspreekuren (link).

De jeugdgezondheidszorg voert ook het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM uit. De meeste vaccinaties worden tijdens de contactmomenten op het consultatiebureau gegeven.
Wij werken samen met de kinderopvang en ook wanneer je kind vier jaar is geworden en naar de basisschool gaat, staan wij voor jou en je kind klaar. Aan iedere basisschool is een jeugdverpleegkundige en jeugdarts gekoppeld.

Als je bepaalde wensen hebt geef dat vooral aan, want we willen hier zo goed mogelijk bij aansluiten.
Gelukkig gaat het met de meeste kinderen en ouders goed, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het meest bijzondere aan ons werk is als we ouders bij kunnen staan, als het niet helemaal gaat zoals gepland. Sommige baby’s kunnen onrustig zijn of er kunnen andere lastige situaties ontstaan. Ook kan het zijn dat je zelf niet goed in je vel zit. Als ouder wil je altijd het beste voor je kind en kun je je kwetsbaar voelen als je hulp vraagt. Wij bieden die momenten graag een luisterend oor. Soms is dat genoeg en anders helpen we je verder zodat je de juiste ondersteuning krijgt.

Vanaf januari 2022 ben ik ook Centrale Zorgverlener bij de methode Kind naar Gezonder Gewicht.  Bij deze aanpak worden gezinnen, waarbij overgewicht een rol speelt, geholpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Naast ondersteuning op het gebied van voeding en beweging, wordt er ook naar psychische en sociale factoren gekeken. Ik help de ouder(s) en kind met het maken van het plan van aanpak en betrek de professionals die nodig zijn om het gezin te ondersteunen.

Maak je wensen bekend, we willen hier zo goed mogelijk bij aansluiten