Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Op de fiets

Op de fiets

Het is heerlijk en natuurlijk ook handig om met je baby te fietsen. Je kunt je baby op een aantal manieren op de fiets vervoeren. Daarbij is het belangrijk dat je baby zijn hoofd zelfstandig rechtop kan houden en dat hij comfortabel zit.

Babyzitje

Als je baby nog niet in een fietszitje kan, kun je hem wel in een autostoel op de fiets meenemen. Doe dit pas als je kind het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden. Er zijn beugels te koop waarmee je een babyautostoeltje of babyschelp stevig op je bagagedrager kunt bevestigen. Nog veiliger is het gebruik van een fietskar of een bakfiets. Plaats het autostoeltje het liefst tegen de rijrichting in in de kar of bak. Zorg ervoor dat je de riempjes strak vastmaakt en dat het zitje goed vastzit.

Kinderzitje

Zodra je baby zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, kun je je baby vervoeren in een fietszitje. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen negen en twaalf maanden. Jongere kinderen kun je wel in zit neerzetten, maar als je ze een duwtje geeft vallen ze om. Het is dan onverstandig ze mee te nemen in een fietszitje. Het voorzitje is bedoeld voor kinderen tot ongeveer drie jaar.

Veiligheidseisen voor fietszitjes

Koop altijd een fietszitje dat voldoet aan de Europese norm (NEN-EN 14344). Het voorzitje is gemaakt voor kinderen tot 15 kilo. Koop je een tweedehands fietszitje? Kijk dan of het een drie-of vierpuntsgordel heeft. De gordels lopen over de schouders en je maakt deze tussen de benen vast. Kijk ook of het zitje voetriempjes heeft en of ze nog geschikt zijn om strak vast te maken. De voetriempjes moeten altijd gebruikt worden om te voorkomen dat de voeten tussen de spaken komen.

Meer tips voor veilig fietsen

  • Laat je fiets nooit op de standaard staan als je baby er nog op zit, ook niet als je een brede standaard hebt.
  • Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wel veel veiliger.
  • Maak in het begin nog geen lange tochten. Dat houdt je kind nog niet vol.
  • Fiets nooit langer dan de tijd dat je kind zelf los kan zitten.
  • Probeer schokken en trillingen te voorkomen.
  • Op de website Veiligheid.nl vind je nog meer tips!

Niet fietsen met een buik- of rugdrager!

Ga niet fietsen met een buik- of rugdrager. Als je valt of een ongeluk krijgt, is je kind hierin veel minder goed beschermd dan in een zitje.

Als je kind niet van fietsen houdt

Als je merkt dat je baby fietsen niet leuk vindt, probeer het dan rustig op te bouwen. Maak de tochten niet te lang en probeer hobbelige wegen te vermijden. Probeer regelmatig pauze te houden of stop wanneer je baby huilt.

Filmpje: Veilig op de fiets check
Bron: VeiligheidNL
53% van de fietsen van ouders heeft geen veilige spaakafscherming. Bekijk het filmpje van VeiligheidNL en leer waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?