Facebook Instagram Linkedin
Home / Opvoedadviseurs

Opvoedadviseurs

Opvoedadviseur Karin Wevelkate: Ouders weten meestal heel goed hoe je iets kunt aanpakken.  

Ik ben Karin Wevelkate, met veel plezier werkzaam bij de GGD Hollands Noorden als opvoedadviseur in het CJG. Samen met drie collega’s spreek ik vooral ouders over de thema’s in de opvoeding die hen op dat moment bezig houden. We maken gebruik van Triple P, dat is een programma voor positief opvoeden.

Dit kan gaan over een kind dat angstig is, of juist heel bepalend in gedrag, of over een kind dat niet goed in slaap kan komen, over vragen rondom echtscheiding (hoe gaan we dit zo goed mogelijk regelen zodat onze kinderen hier het minst onder te lijden hebben). Het kan ook gaat over samen leren spelen, regels opstellen en grenzen aangeven en als ouder consequent zijn. 

Meestal spreek ik ouders maximaal vier keer. Het gaat daarbij om opvoedvragen waar iedere ouder weleens mee worstelt. Opvoeden vind ik een dynamisch en boeiend proces; iedere nieuwe fase van je kind vraagt om opnieuw afstemmen van jou als ouder. Leuk en soms ook lastig.  

We denken mee met de ouder(s) en kijken samen wat een passende aanpak is. Meestal formuleren we een doel voor een kind (wat wil je dat je kind leert?) en een voor de ouder (hoe ga je dat aanpakken?). 

Hierbij werk ik ook graag samen met mijn collega’s jeugdverpleegkundigen. (linken) We weten elkaar goed te vinden en kennen elkaars deskundigheid zodat we ouders optimaal kunnen ondersteunen. Ook met de Jeugd- en Gezinscoaches (link) is een prima samenwerking. Als ik samen met ouders inschat dat er meer tijd nodig is om de vragen van ouders te kunnen beantwoorden, en dat er intensievere hulp wenselijk zou zijn, leg ik in overleg met de ouder(s) contact met een van de collega’s Jeugd- en Gezinscoaches die de ouder(s) dan verder gaan ondersteunen.  

Mijn ervaring is dat ouders meestal heel goed weten hoe je iets kunt aanpakken, maar dat ze soms al zo lang in een bepaalde situatie zitten, dat ze niet meer zo goed op zichzelf vertrouwen als ouder. Mijn werk is geslaagd als de ouder weer vertrouwen heeft in zichzelf als opvoeder. 

Maatschappelijk werk

Maatschappelijk WerkBekijk deze informatie

Menukaart gezinnen

Menu gezinBekijk deze informatie

Menukaart  jongeren

Menu JongerenBekijk deze informatie