Facebook Instagram
Home / Thema's / Geldzaken

Geldzaken

Wanneer je als gezin wat minder geld uit te geven hebt, heeft dit invloed op veel zaken. Als je niet overal aan mee kunt doen, kan je kind het gevoel hebben er niet bij te horen en dat is voor je kind en jou niet fijn. Minder geld hebben kan er ook voor zorgen dat je juist creatieve oplossingen bedenkt, waar geen of minder geld voor nodig is. Door een voorbeeld voor je kind te zijn, kan het veel van je leren. Want als kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen ze later minder vaak in de financiële problemen. 

Als je meer inzicht wilt krijgen in je geldzaken kijk dan eens bij het Nibud of bij Wijzer in geldzaken, voor informatie over regelingen, toeslagen, sparen, zakgeld, pensioen of schulden. 
 
Met een laag inkomen kun je mogelijk een tegemoetkoming (vergoeding) in kosten van Halte Werk ontvangen. Niet iedereen die recht heeft op gemeentelijke regelingen maakt hier gebruik van. Bijvoorbeeld omdat je de regeling niet kent of omdat je het lastig vindt om de formulieren voor een tegemoetkoming (vergoeding) in te vullen. Geldplan Halte Werk is een handige manier om grip te krijgen op je geld. Er zijn negen verschillende plannen, waarvan een speciaal voor nieuwkomers met een verblijfsvergunning (statushouders). Je ontvangt tips om je uitgaven te verminderen en je inkomsten te verhogen. Daarnaast krijg je inzicht in het maken van zorgvuldige keuzes voor als je geld over hebt.

Het Formulierenpunt kan je helpen bij het invullen van (online) formulieren. Ook word je geholpen om alle gegevens te verzamelen en bekijk je samen waar je recht op hebt. 

Ook kun je bij Humanitas terecht voor hulp rond je geldzaken. Bijvoorbeeld om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Of bij het zoeken naar ruimte in het budget om schulden af te lossen. 

Als er, na aftrek van alle vaste lasten (huur, gas, licht, water, verzekeringen, etc.) niet genoeg geld over blijft voor voeding en kleding, kun je via een hulpverlenende instantie een aanvraag doen bij de Voedselbank. Bij Het Leger des Heils  koop je kwalitatief goede kleding voor een lage prijs. Je kunt daar ook een afspraak maken bij de kapper.  

Op elke locatie van CJG Alkmaar is een Ruil/Weggeefhoek, waar je gratis baby- en peuterspullen kunt uitzoeken en inleveren. Baby’s en peuters groeien snel uit hun kleren en kunnen uitgekeken zijn op hun speelgoed of boekjes. Vaak is kleding nog lang niet versleten en kan speelgoed ook nog een ronde mee. 

Aanbod

bekijk al het aanbod