Als je binnenkort 18 jaar oud wordt, dan komt er als jongvolwassene veel op je af. Zo mag je ineens van alles, maar ben je officieel volwassen en daar horen ook verantwoordelijkheden bij. Je moet zaken regelen op het gebied van financiën, wonen, gezondheid, allerlei rechten en plichten. De app Kwikstart kan je hier bij helpen. Installeer hem op je telefoon; sneller en altijd bij de hand!
Heb je vragen over geld en hoe daar mee om te gaan, kijk dan eens op Smart met Geld. Hier vind je tips, opdrachten en herkenbare voorbeelden. Als je tussen de 16 en 24 jaar bent kun je met vragen over geld ook terecht bij Get a Grip.
Het Digitaal Jongeren Centrum is een online platform voor jongeren tussen 12 en 26 jaar met informatie over activiteiten, werk, wonen, uitgaan en financiën.
Lukt het je om persoonlijke redenen (bijvoorbeeld vanwege verplichtingen thuis) niet om je opleiding af te maken? Het Doorstroompunt van de gemeente Alkmaar denkt met je mee over een passend vervolg richting school of werk.
De jongerenwerkers van StraatGeluid en LINK bieden een-op-een begeleiding en richten zich met name op jongeren die het niet alleen redden.
Als je inkomen tot 120% van het minimuminkomen is, krijg je van de gemeente Alkmaar gratis een AlkmaarPas. Op deze pas staan tegoeden waarmee je kunt sporten, naar de bioscoop kan en nog veel meer.
Wil je een gezondere leefstijl, kijk dan eens bij het sportactiviteitenoverzicht of kijk op Alkmaar Actief. Als je niet zo goed aansluiting vindt bij een reguliere sportclub, dan kun je terecht bij Sport-Z.
Heb je meer begeleiding nodig om tot een gezond gewicht te komen, dan is sportmaatjes of Vet Cool misschien iets voor jou.
Op JouwGGD vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je misschien thuis niet over kunt of wilt praten.
Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Iedereenisanders.nl probeert jou een stuk op weg te helpen om beter te snappen hoe jij in elkaar zit.
Bij Sense kun je terecht als je zit met vragen over seksualiteit, verliefdheid en relaties. Als je lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel bent (LHBTIQ+) en uit een andere cultuur komt, kun je je vraag stellen bij MEE & de Wering. Ze bieden je ook begeleiding als je wilt.
Genderpraatjes is een jongerenlijn voor vragen en steun over gender. Op deze site kun je chatten, bellen en mailen over jouw vragen rondom gender en genderidentiteit.
Jeugd- en gezinscoaches ondersteunen gezinnen waar het niet goed loopt. Er is ook een speciaal team voor jongeren van 16 jaar en ouder. De coach luistert, geeft advies en gaat samen met jou op zoek naar een oplossing die passend is. Daarbij kijkt de coach ook wat jij, eventueel samen met anderen die bij jouw gezin betrokken zijn, zelf kan doen om bij te dragen aan een oplossing.
Meer informatie over de jeugd-en gezinscoaches en het aanvragen van ondersteuning.
Wist je dat je als jij zorgt voor iemand in huis die extra zorg nodig heeft, je daar zelf ook ondersteuning bij kunt krijgen? Je bent niet de enige en je vindt bij jonge mantelzorgers steun en aandacht voor jouw situatie. Een jonge mantelzorger is een persoon onder de 25 jaar die een naaste helpt, die zorg of ondersteuning nodig heeft. Die persoon of wel genoemd ‘’zorgvrager’’ kan je vader of moeder zijn, je broer(tje) of zus(je) of iemand anders die bij jou thuis woont.
Dé website voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders/opvoeders is Villa Pinedo.
Ben je 16 jaar of ouder en zijn je ouders/opvoeders verwikkeld in een complexe scheiding of inmiddels gescheiden en heb je het daar moeilijk mee, dan kun je terecht bij Parlan.nl (als je jonger bent kunnen je ouders/opvoeders of een hulpverlener daar een hulpaanvraag voor je doen). Het Scheidingsplein Alkmaar heeft een speciale pagina voor kinderen en jongeren; daar kun je terecht met al je vragen en problemen omtrent de scheiding van je ouders/opvoeders.
Ook is er de workshop De kinderen scheiden mee van GGD Hollands Noorden.
Ben je een dierbare verloren en vind je het moeilijk om over dat wat je is overkomen te praten? Dan kun je samen met andere lotgenoten meedoen aan een van de rouwgroepen.
Als een van je ouders/opvoeders (of beide) psychische – of verslavingsproblemen heeft, kun je deelnemen aan een doe- en praatgroep KOPP/KOV. Bij KoppSupport (voorheen Kopstoring) kan dit ook online.
De Brijder is specialist in verslavingszorg en voor iedereen met een lichte of ernstige verslaving. Zij richten zich op het voorkomen en behandelen van verslaving met bijkomende problematiek en op het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Alateen (onderdeel van Al-Anon Nederland) is er voor jonge mensen die lijden door het drinken van een ander. In de praktijk zullen dat vaak de ouders zijn, maar je bent ook van harte welkom als het gaat om een oom, een vriend, een oma of iemand anders.
Wanneer je te maken hebt (gehad) met allerlei vormen van online grensoverschrijdend gedrag (en online seksueel misbruik, zoals online verspreide naaktbeelden en chantage) kun je voor advies terecht bij Helpwanted.
Heb je hulp nodig omdat je je ongelukkig voelt en zelfs wel eens aan zelfdoding denkt? Door te praten met iemand in je omgeving die jij vertrouwt (een goede vriend, collega of familielid) merk je dat je er niet alleen voor staat. Praten lucht enorm op en kan ervoor zorgen dat je anders tegen je problemen aankijkt. Praat je liever met een ervaren psycholoog dan kun je terecht bij de hulpverleners van 113. Heb je direct hulp nodig, bel dan met een van de vrijwilligers op 113 of gratis op 0800-0113 of chat.
Als jij je ook weleens alleen voelt, behoefte hebt aan leuke activiteiten en graag nieuwe vrienden willen maken en tussen de 13 en de 28 jaar bent, kun je terecht bij Jij hoort erbij.
Ook zijn er diverse jongerencentra in en rond Alkmaar en de huiskamers van Straatgeluid:
The Mall (YFC) in ontmoetingscentrum De Rietschoot
My Place in wijkcentrum De Oever
Huiskamer jongeren Mare Nostrum
Straatgeluid diverse huiskamers
Wijkcentrum De Oever: Meidenavond (12-18 jaar)
Het Digitaal Jongeren Centrum is een online platform voor jongeren tussen 12 en 26 jaar met informatie over activiteiten, werk, wonen, uitgaan en financiën.
Als je al op jonge leeftijd moeder of vader wordt, kan dat een bewuste keuze zijn. Het kan ook zijn dat het niet helemaal de bedoeling was, maar je er toch voor hebt gekozen om de baby te houden. Hoe dan ook kom je als jonge moeder/vader voor bijzondere uitdagingen te staan. Een besluit nemen over je zwangerschap kan heel moeilijk zijn. In een korte periode moet je bedenken wat je wilt. Soms weet je meteen wat je wilt, maar twijfel je toch nog. Het is belangrijk dat je weet welke keuzes je kunt maken.
Ben je minder dan 28 weken zwanger, jonger dan 23 jaar en zit je in een moeilijke situatie?