Facebook Instagram
Home / Thema's / Jongeren

Jongeren

Als jongere kun je vragen hebben op allerlei gebied. We hebben informatie per thema gebundeld.  
18 jaar en nu

Als je binnenkort 18 jaar oud wordt, dan komt er als jongvolwassene veel op je af. Zo mag je ineens van alles, maar ben je officieel volwassen en daar horen ook verantwoordelijkheden bij. Je moet zaken regelen op het gebied van financiën, wonen, gezondheid, allerlei rechten en plichten. De app Kwikstart kan je hier bij helpen. 

Heb je vragen  over geld en hoe daar mee om te gaan, kijk dan eens op Smart met Geld. Hier vind je handige tips, leuke opdrachten en herkenbare voorbeelden. Als je tussen de 16 en 24 jaar bent kun je met vragen over geld of voor tips om meer grip op je geld te krijgen ook terecht bij Get a Grip.

Als je inkomen tot 120% van het minimuminkomen is, krijg je van de gemeente Alkmaar gratis een AlkmaarPas. Op deze pas staan tegoeden waarmee je kunt sporten, naar de bioscoop kan en nog veel meer.

Opleiding/werk/dagbesteding


MOVERZ is een gratis cursus voor jongeren tussen de 14 en 23 jaar - op ieder niveau - die graag een sportieve en positieve bijdrage willen leveren aan hun omgeving. Als MOVER organiseer en ondersteun je sportieve events in jouw stad, wijk of bij jouw (sport)club.

Als je toe bent aan een volgende stap richting opleiding of werk en wel wat hulp kunt gebruiken, dan is Your Next Step misschien wat voor jou. Een intensief programma van 12 weken  speciaal voor jongeren van 16 tot 23 jaar zonder startkwalificatie (een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger) en die gemotiveerd zijn om een volgende stap te zetten.

Lukt het je om persoonlijke redenen (bijvoorbeeld  vanwege verplichtingen thuis) niet om je opleiding af te maken? Bij het RMC van de gemeente denken ze met je mee over een passend vervolg richting school of werk.

De jongerenwerkers van StraatGeluid (Alkmaar) en LINK (Graft De Rijp) bieden een-op-een begeleiding en richten zich met name op jongeren die het niet alleen redden. 

Gezond en lekker in je vel

Wil je een gezondere leefstijl, kijk dan eens bij het sportactiviteitenoverzicht. Als je niet zo goed aansluiting vindt bij een reguliere sportclub, dan kun je terecht bij  Sport-Z.

Heb je meer begeleiding nodig om tot een gezond gewicht te komen, dan is sportmaatjes of  vetcool misschien iets voor jou.

Op JouwGGD vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je misschien thuis niet over kunt of wilt praten.

Bij Sense kun je terecht als je zit met vragen over seksualiteit, verliefdheid en relaties. Als je lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel bent (LHBTI) en uit een andere cultuur komt, kun je je vraag stellen bij Veilige Haven Alkmaar. Ze bieden je ook begeleiding als je wilt.

Genderpraatjes is een jongerenlijn voor vragen en steun over gender. Op deze site kun je chatten, bellen en mailen over jouw vragen rondom gender en genderidentiteit.

Lastige thuissituatie en andere problemen

Jeugd- en gezinscoaches ondersteunen gezinnen waar het niet goed loopt. Er is ook een speciaal team voor jongeren van 16 jaar en ouder. De coach luistert, geeft advies en gaat samen met jou op zoek naar een oplossing die passend is. Daarbij kijkt de coach ook wat jij, eventueel samen met anderen die bij jouw gezin betrokken zijn, zelf kan doen om bij te dragen aan een oplossing.
Meer informatie over de jeugd-en gezinscoaches en het aanvragen van ondersteuning.

Wist je dat je als jij zorgt voor iemand in huis die extra zorg nodig heeft, je daar zelf ook ondersteuning bij kunt krijgen? Je bent niet de enige en je vindt bij jonge mantelzorgers steun en aandacht voor jouw situatie. Een jonge mantelzorger is een persoon onder de 25 jaar die een naaste helpt, die zorg of ondersteuning nodig heeft. Die persoon of wel genoemd ‘’zorgvrager’’ kan je vader of moeder zijn, je broer(tje) of zus(je) of iemand anders die bij jou thuis woont.

Dé website voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders is Villa Pinedo. Bij je onder de 18 jaar en zijn je ouders in scheiding of inmiddels gescheiden, kun je terecht bij de praatgroep kind in echtscheiding of naar de workshop De kinderen scheiden mee

Ben je een dierbare verloren en vind je het moeilijk om over dat wat je is overkomen te praten? Dan kun je samen met andere lotgenoten meedoen aan een van de rouwgroepen.

Als een van je ouders (of beide) psychiatrische – of verslavingsproblemen heeft, kun je deelnemen aan een doe- en praatgroep (KOPP-KOV). Bij Kopstoring kan dit ook online. 

De Brijder is specialist in verslavingszorg en voor iedereen met een lichte of ernstige verslaving. Zij richten zich op het voorkomen en behandelen van verslaving met bijkomende problematiek en op het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Alateen (onderdeel van Al-Anon Nederland) is  er voor jonge mensen die lijden door het drinken van een ander. In de praktijk zullen dat vaak de ouders zijn, maar je bent ook van harte welkom als het gaat om een oom, een vriend, een oma of iemand anders.
 
Wanneer je te maken hebt (gehad) met allerlei vormen van online seksueel misbruik, zoals online verspreide naaktbeelden en chantage, kun je voor advies terecht bij Helpwanted

Heb je hulp nodig omdat je je ongelukkig voelt en zelfs wel eens aan zelfmoord denkt? Door te praten met iemand in je omgeving die jij vertrouwt (een goede vriend, collega of familielid) merk je dat je er niet alleen voor staat. Praten lucht enorm op en kan ervoor zorgen dat je anders tegen je problemen aankijkt. Praat je liever met een ervaren psycholoog dan kun je terecht bij de hulpverleners van 113. Heb je direct hulp nodig, bel dan met een van de vrijwilligers op 113 of gratis op 0800-0113 of chat.

Meer sociale contacten

Als jij je ook weleens alleen voelt, behoefte hebt aan leuke activiteiten en graag nieuwe vrienden willen maken en tussen de 13 en de 28 jaar bent, kun je terecht bij Jij hoort erbij.

In deze buurtcentra zijn activiteiten voor jongeren waar je welkom bent:
Ontmoetingscentrum De Rietschoot  -  The Mall (YFC)             
Wijkcentrum Mare Nostrum - The Mall (YFC)
Buurthuis Oud Overdie - Straatgeluid                                   
Stichting De Rekere - Straatgeluid   
Buurthuis De Wachter - Straatgeluid      
Wijkcentrum De Oever - My Place

 Jong en zwanger

Jong en zwanger

Als je al op jonge leeftijd moeder wordt, kan dat een bewuste keuze zijn. Het kan ook zijn dat het niet helemaal de bedoeling was, maar je er toch voor hebt gekozen om de baby te houden. Hoe dan ook kom je als jonge moeder voor bijzondere uitdagingen te staan. Een besluit nemen over je zwangerschap kan heel moeilijk zijn. In een korte periode moet je bedenken wat je wilt. Soms weet je meteen wat je wilt, maar twijfel je toch nog. Het is belangrijk dat je weet welke keuzes je kunt maken.

Ben je minder dan 28 weken zwanger, jong (leeftijd noemen) en zit je in een moeilijke situatie? Dan kun je in aanmerking komen voor Voorzorg.  Voor jonge moeders is er ook een Facebookgroep Jong en Moeder Alkmaar e.o.

 

Aanbod

bekijk al het aanbod