Facebook Instagram Linkedin
Home / Thema's / (Toekomstig) Ouderschap en opgroeien

(Toekomstig) Ouderschap en opgroeien

Wil je graag zwanger worden? Dan vind je het vast belangrijk om zo gezond mogelijk zwanger te worden, zowel voor de gezondheid van je toekomstige kind als voor jezelf. Op deze website krijg je antwoord op al je vragen.

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Maar af en toe ook een erg lastige. Het is normaal om vragen te hebben of je soms zorgen te maken. Ook de minder leuke kant en zorgen horen erbij. Ben je zwanger en heb je zorgen of vragen die je wilt bespreken? Op deze website vind je tips waar je terecht kunt.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je (samen met je eventuele partner) voor te bereiden op het ouderschap. Je kind opvoeden is een mooie én grote verantwoordelijkheid.


Kinderen opvoeden is hen laten opgroeien tot zelfstandige mensen. Opvoeden is ook loslaten, wat soms best moeilijk is. Als je vragen hebt over de opvoeding of je wilt weten of je het goed doet, dan kun je een afspraak maken bij het Opvoedspreekuur.

Als je weinig contact met vrienden of familie hebt, kun je misschien een steuntje in de rug gebruiken bij het opvoeden van de kinderen (0-14 jaar). Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden lichte opvoed- en gezinsondersteuning.

Video-hometraining kan ingezet worden bij ouders met kinderen (0-4 jaar) die spanning ervaren in de opvoeding. Met behulp van korte videobeelden van dagelijkse gezinssituaties wordt het contact tussen jou en je kind(eren) vastgelegd en met jou besproken.

Vraag je je wel eens af: Hoe doe ik het eigenlijk als ouder/opvoeder en ben ik daar tevreden over? Is dit hoe ik wil dat mijn kinderen zich hun jeugd herinneren? Als je met deze vragen aan de slag wilt, is de cursus De Tijd van je Leven iets voor jou. Deze cursus is voor iedereen om ideeën en inspiratie op te doen om meer plezier met het gezin te hebben.  

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de eerste 1001 dagen (vanaf het begin van de zwangerschap tot 2 jaar) van je kind heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling.  In die tijd ontstaat het lichaam, de geboorte vindt plaats, hecht je kind zich aan jou en anderen, leert het kruipenstaanlopeneten en drinkencontact makenpraten en leert het hoe gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn. 

In de peutertijd ontwikkelt een kind zich snel en wil steeds meer zelf doen. Het is belangrijk om je kind te blijven steunen, stimuleren en sturen. De cursus Peuter in Zicht helpt je om positief om te gaan met lastige momenten, waarbij je te maken kunt krijgen met driftbuien, niet willen eten, niet luisteren etc.  

We stimuleren dat kinderen vanaf 2 jaar naar de Peuteropvang gaan. Bij de peuteropvang spelen kinderen van 2 tot 4 jaar in een gezellige en leerzame omgeving onder deskundige begeleiding. Dit stimuleert de ontwikkeling en is een goede voorbereiding op de basisschool. 

Als ouder kun je actief meehelpen bij de ontwikkeling van je kind door voor te lezen, te spelen, te tekenen en te zingen. Praat met je kind (in je eigen taal) over de onderwerpen die op de peuterspeelzaal worden behandeld. 

Tegen de tijd dat je kind naar de basisschool gaat kan het kan vaak meer dan je denkt, maar heeft natuurlijk nog wel je hulp nodig.  Hoe bereid je je kind voor, welke basisschool kies je en wat moet een kind al kunnen op die leeftijd?  

In de tijd dat kinderen op de basisschool zitten, zie je ze uitgroeien van kleuter tot tiener. Allerlei onderwerpen, zoals gezonde voedinggezond gewicht, leren, spelen, vrienden maken, pestencomputeren en tv-kijken kunnen vragen oproepen. Kun je het antwoord op je vraag niet vinden of wil je graag meer informatie? Dan kun je ook bellen, mailen of langskomen bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt. Ook kun je een afspraak bij het Opvoedspreekuur maken. 

Tegen de tijd dat je kind een puber wordt, is het vaak eigenwijs en het meestal liever niet met je eens. Dit hoort erbij en betekent dat je kind zich ontwikkelt en voor zichzelf opkomt. Toch wil die eigenwijze puber ook graag een goed contact met je. Geef dus niet op, ook al is het moeilijk omdat het toch wel doet waar het zin in heeft. Een puber heeft aandacht nodig en willen graag serieus genomen worden. Blijf luisteren, praten en overleggen en laat zien dat je interesse hebt in je kind. Tips om een goed contact met je puber in stand te houden of ruzie te voorkomen, komen aan bod bij de cursus Omgaan met Pubers.

Interessant voor jouw puber: Het Digitaal Jongeren Centrum is een online platform voor jongeren van 12 tot 26 jaar met informatie over activiteiten, ontmoeting, uitgaan, werk, wonen en financiën.

logo-opvoedinfo
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?

Aanbod

bekijk al het aanbod