Facebook Instagram Linkedin
Home / Thema's / Ouderschap, Relatie en Echtscheiding

Ouderschap, Relatie en Echtscheiding

Iedereen weet nog wel hoe het in het begin van zijn liefdesrelatie ging: je bekeek alles door een roze bril en had vinders in je buik. Die verliefdheid is leuk, maar ook erg vermoeiend.  Daarom gaan de gevoelens van verliefheid over in een andere vorm van 'houden van'.

Als je kinderen hebt, krijg je naast de rol van 'partner' ook die van 'ouder'. Ouderschap betekent veel meer dan opvoeden. Je relatie verandert, omdat je je aandacht gaat verdelen tussen je partner en jullie kind(eren). Iedere fase van ouderschap vraagt om een andere invulling, waar ouders steeds opnieuw vorm aan moeten geven. 

Vlak na de geboorte van een kindje zijn ouders vaak minder tevreden over hun onderlinge relatie. Dat is best logisch, met een bevalling achter de rug en hormoonverandering. Ook voor de partner is er veel veranderd. Voor beiden geldt vaak dat je minder slaapt.

Als de kinderen ouder zijn kun je eveneens stress ervaren, door schulden, lichamelijke klachten, te veel druk en verantwoordelijkheden. Weet dat je niet de enige bent, die dit ervaart. Het is fijn als je dit kunt delen met iemand van je vrienden of familie.

In bijna iedere relatie komen spanningen en irritaties voor.  Dat zijn niet direct relatieproblemen. Het is belangrijk dat je er op een goede manier mee omgaat, om te voorkomen dat het alsnog problemen worden.

Bespreek de spanningen met je partner en probeer samen tot een oplossing te komen. Dat kost tijd en één keer is niet genoeg. Het is belangrijk dat je blijft afstemmen op elkaar en in gesprek blijft.  Dit is een terugkeerend proces in je relatie.

Kijk ook naar jezelf: wat heb jij je partner te bieden? Stel jezelf de vraag: wat zorgt ervoor dat de andere jou waardeert? Dat vraagt een andere manier van kijken naar je relatie.

Investeer in elkaar: alles heeft onderhoud nodig en dat geldt zeker voor een duurzame relatie. Neem tijd voor elkaar, onderneem samen dingen en zorg dat je elkaar als partner blijft zien en niet alleen als vader of moeder van je kinderen. 

Kijk naar je individuele behoeften en die van je partner. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen. Geef elkaar complimenten en focus op wat goed gaat in je relatie.

Kom je er met elkaar niet uit of vind je het fijn om wat ondersteuning te krijgen? Maak dan een afspraak bij het Relatiespreekuur, via 088-0075000, tussen 9.00-12.00 uur.

Stress heeft vaak invloed op alle gezinsleden. Bij langdurige stress lukt het minder goed om helder na te denken en te relativeren. Dat kan de relatie onder druk zetten.

Je kind herkent spanning aan het stemgebruik, de lichaamshouding en bepaalde opmerkingen. Deze spanningen zorgen vaak voor bezorgdheid bij je kind en het zal proberen oplossingen te zoeken. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden. Ook hele kleine kinderen voelen dat er spanning is. Denk bovendien niet dat kinderen ruzies niet horen als ze op bed liggen...

Kinderen reageren verschillend op spanningen tussen ouders: de een gaat extra lief zijn, de ander wordt juist heel lastig om de ouders af te leiden. Kinderen zijn loyaal naar beide ouders, ze willen niet kiezen tussen ouders. Het is heel naar als jij iets negatiefs zegt over de andere ouder. Beide ouders zijn belangrijk voor het kind. Langdurige conflicten tussen ouders zijn bedreigend voor de ontwikkeling van het kind. 

Heb je vragen over opvoeding en ouderschap, je bent welkom bij het CJG, zowel bij de verpleegkundige als de opvoedadviseur. Soms is even overleggen over de opvoeding al voldoende, dat kan zoveel lucht geven.

Het kan dat je op een bepaald moment moet besluiten: we gaan uit elkaar. Uit elkaar gaan is een ingrijpende gebeurtenis die veel stress oplevert. Als gezin gaat er van alles veranderen. Het is vaak verdrietig, maar soms ook een opluchting.


Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden en er moet veel geregeld worden. Dat is een grote klus, maar het goed regelen van de praktische kant voorkomt ruzie in de toekomst.

Heb je hulp of advies nodig omdat de scheiding moeizaam verloopt voor jou en de kinderen, dan kun je terecht bij Hulp bij opgroeien en opvoeden.

Op Scheidingsplein is informatie, advies en ondersteuning te vinden voor ex-partners, kinderen/jongeren en betrokkenen, zoals opa's en oma's.
Dé website voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders is Villa Pinedo.
Villa Pinedo biedt ook een gratis online training waarin je leert hoe je pijn als gevolg van de scheiding voor jullie kind kunt beperken.

Een scheiding doet pijn. Of je er nu zelf voor gekozen heb of dat het de keus van je ex-partner of jullie beiden was. Ga die pijn niet uit de weg, maar laat het toe. Wees mild voor jezelf, zoals je ook voor een vriend(in) zou zijn. Verdrietig zijn mag, maar weet ook dat het niet het einde van de wereld is.

Probeer een voorbeeld voor je kinderen te zijn door te laten zien hoe je met tegenslag om kunt gaan. Zorg goed voor jezelf. Start met nieuwe, gezonde gewoonten. Maak bijvoorbeeld elke dag een wandeling en/of probeer gezonde recepten uit. Ga iets doen wat je altijd al wilde, maar wat er nooit van kwam. Denk aan een hobby, sport, studie of vrijwilligerswerk. 

Je staat er alleen voor en moet zelf oplossingen vinden. Als je er achter komt dat je het kunt, geeft dat een gevoel van zelfstandigheid en vrijheid. Je ervaart nieuwe energie en kracht. 

Wil je ondersteuning? Dan kun je terecht bij Maatschappelijk Werk van MEE & de Wering.
Vanuit Mee & de Wering kun je je ook aanmelden bij BOR; BOR staat voor Begeleide Omgangsregeling, en is een traject waarin jij en je (ex-)partner ondersteuning en begeleiding krijgen tijdens de omgang met jullie kind(eren). BOR helpt je ook met het maken van afspraken over de omgang met de kinderen. In totaal kan er 12 keer een omgangsmoment begeleid worden. 

Het vormen van een samengesteld gezin met een nieuwe partner (met kinderen) brengt veel veranderingen met zich mee en vereist praktische aanpassingen. Als je zelf al een kind hebt, krijgt je kind een andere plek in het gezin. Misschien was je kind eerst de oudste of enig kind, maar in het samengestelde gezin niet meer. Dit kan verwarrend zijn. Praat met zijn allen over de nieuwe situatie. Voldoende tijd en aandacht besteden aan je kind helpt. Doe bewust dingen samen, maar ook bewust dingen met het hele gezin.
Een leerzame en vooral leuke cursus om hier vorm aan te geven is De Tijd van je Leven.

De organisatie Stiefgoed biedt ook een gratis webinar over een samengesteld gezin.

Aanbod

bekijk al het aanbod