Facebook Instagram
Home / Thema's / Taal voor iedereen

Taal voor iedereen

Het is wonderlijk: een baby heeft meteen vanaf de geboorte aandacht voor praten en taal. De eerste jaren gaat de taalontwikkeling heel snel. Jonge kinderen leren taal vooral thuis. Als ouder heb je daar zelf veel invloed op.
Als je vragen hebt over de spraak- en taalontwikkeling van je baby, dan kun je terecht bij de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau

Taalontwikkeling bij kinderen

Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van het consultatiebureau een bon om je baby gratis lid te maken van Bibliotheek Kennemerwaard. Als welkomstgeschenk krijg je het BoekStart-koffertje. De medewerkers van de bibliotheek zijn opgeleid om ouders met baby's in de bibliotheek te ontvangen. Zij geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes. 
Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Voorlezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling van je kind, het is ook nuttig en gezellig. Samen een boekje lezen (plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen) versterkt de band met je baby.

Heeft je kindje nog wat moeite met de taal of extra aanmoediging nodig? Dan kan de jeugdverpleegkundige informatie geven over een peuteropvang met een Voor- en vroegschoolse educatie (VVE). 
De VVE start als je kind 2,5 jaar is en gaat door tot groep 3.  

Ook oudere kinderen vinden het fijn om voorgelezen te worden. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, de woordenschat van je kind wordt groter en het prikkelt de fantasie. Ook heeft het een positieve invloed op de sociale ontwikkeling en het omgaan met anderen: je kind ontdekt meerdere kanten van een verhaal en leert zich in te leven in de (hoofd)personen. 

Taal voor volwassenen

Als je als volwassene moeite met de Nederlands taal hebt en beter wilt leren lezen, schrijven, spreken of luisteren dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor.  
Bij het Taalhuis word je geholpen met lezen, schrijven en spreken, rekenen of het omgaan met de computer.  
Bij Alkmaar Taal Thuis  kun je terecht als je de taal beter wilt leren. 
Bij SamenSpraak heb je wekelijks een tot twee uur individueel contact met een taalbegeleider. In de bibliotheek, thuis of tijdens bijvoorbeeld een wandeling, praat je over alledaagse onderwerpen. Soms wordt hulp geboden bij huiswerk van taal en/of inburgering.

Op de website Steffie helpt je verder! vind je (gesproken) informatie in het Nederlands, Turks en Arabisch over allerlei onderwerpen die op een eenvoudige manier uitgelegd worden. Bijvoorbeeld over de zorgverzekering, orgaandonatie, ondersteuning, geld en vrije tijd. 

Als je nog niet lang in Nederland bent en weinig Nederlands spreekt, vind je informatie over de gezondheidszorg in Nederland in het Arabisch en Tigrinya op Gezond in Nederland
 
Op  Facebook Syriërs Gezond en Facebook Eritreeërs Gezond kunnen vragen in het Arabisch en in het Tigrinya gesteld worden over de gezondheidszorg en gezond blijven in Nederland. De vragen worden beantwoord door een team van zorgprofessionals. 

Bibliotheek Kennemerwaard

Bibliotheek Kennemerwaard Bekijk deze informatie

Aanbod

bekijk al het aanbod