Facebook Instagram Linkedin
Home / Thema's / Veilig opgroeien

Veilig opgroeien

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je even niet oplet, kan er al iets gebeuren. Kinderen ontwikkelen zich razendsnel, zijn van nature nieuwsgierig, willen graag van alles ontdekken en ze zien het gevaar niet. Met de juiste maatregelen kan een ongeluk worden voorkomen. Als je aan gezondheid denkt, denk je al snel aan je lijf, conditie, lichamelijke gezondheid. Maar de mentale gezondheid is net zo belangrijk. Als je kind zich goed voelt, functioneert het beter en kan het problemen beter de baas.

Je baby slaapt het best in een eigen bed. Aan welke veilighedseisen een ledikant moet voldoen lees je op Kinderveiligheid.

Er zijn natuurlijk nog meer zaken waar je aan moet denken om je kind veilig te laten slapen. 

Kinderen hebben ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Je wilt het liefst dat je kind in huis overal kan gaan en staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Kinderen tot 2 jaar zien geen gevaar en ze willen graag alles ontdekken. Zorg daarom dat het veilig is in huis en let goed op je kind.

Je kunt je baby op een aantal manieren op de fiets vervoeren. Daarbij is het belangrijk dat je baby zijn hoofd zelfstandig rechtop kan houden en dat hij comfortabel zit.

De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan hier meteen vanaf de geboorte in vervoerd worden. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.

Lees alles over veiligheid op Voor ouders – GroeiGids

Het is belangrijk dat je kind zich veilig voelt in zijn lichaam en zijn grenzen aan kan geven. Als je kind moeite heeft met het opkomen voor zichzelf, (digitaal) pest of gepest wordt, kan een weerbaarheidstraining helpen. Opvoedadviseurs kunnen jou als ouders ook ondersteunen zodat jij je kind kunt helpen. 
 
De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor ieder kind een grote stap. Sommige kinderen hebben moeite deze stap zelfstandig te maken. Wanneer je je hier zorgen over maakt én deze zorgen worden gedeeld door de leerkracht in groep 8 van de basisschool, kan bij er een beroep worden gedaan op Coach4you.  De vrijwilligers van Coach4you ondersteunen leerlingen door regelmatig met hen thuis af te spreken en hen te helpen met het huiswerk, een luisterend oor te bieden, hen te motiveren of te helpen met planning. 

Als ouders psychische en/of verslavingsproblemen hebben, is dit voor kinderen vaak een grote belasting. Kinderen denken al gauw dat het hun schuld is als vader of moeder plotseling heel boos wordt of zich juist terug trekt. Het is belangrijk dat kinderen er achter komen dat het niet aan hun ligt. 

Kinderen kunnen ook verslaafd zijn aan gamen, drugs, drank of gokken, waardoor ouders zich machteloos voelen en die regie kwijt zijn. Er zijn cursussen voor deze problemen die handvatten bieden hoe hiermee om te gaan. Kijk bij ons aanbod

De meeste ouders denken er liever niet aan, maar het komt voor dat kinderen online seksueel getinte foto’s of video’s van zichzelf naar hun vriendje/vriendinnetje sturen. Vaak realiseren ze zich niet dat deze foto's makkelijk online gezet kunnen worden. Ook kan het gebeuren dat een volwassen persoon zich voordoet als leeftijdgenoot en een kind via internet met verkeerde bedoelingen benadert. Bij Helpwanted kun je terecht als je kind  te maken heeft (gehad) met allerlei vormen van online seksueel misbruik, zoals online verspreide naaktbeelden en chantage. 

Heb je vermoedens van Huiselijk geweld en kindermishandeling, kijk dan hoe je dit kunt melden. Het heeft grote invloed op het leven van alle betrokkenen. Het stoppen van het geweld lukt meestal niet zonder hulp.  

Heb je hulp nodig omdat je je ongelukkig voelt en zelfs wel eens aan zelfmoord denkt? Door te praten met een vertrouwenspersoon in je omgeving (een goede vriend, collega of familielid) merk je dat je er niet alleen voor staat. Praten lucht enorm op en kan er mede voor zorgen dat je positiever gaat denken en op andere manier tegen je problemen aankijkt. Praat je liever met een ervaren psycholoog dan kun je terecht bij de hulpverleners van 113. Heb je direct hulp nodig, bel dan met een van de vrijwilligers op 113 of gratis op 0800-0113 of chat.  

Klik op onderstaande informatieve buttons van VeiligheidNL (hét kenniscentrum voor letselpreventie) en Veilig Thuis Noord-Holland Noord (het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling (Veilig Thuis informatie en publicaties zijn in meerdere talen beschikbaar, waaronder Arabisch, Engels en Pools).

Aanbod

bekijk al het aanbod