Facebook Instagram Linkedin
Home / Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Jeugdgezondheidszorg (JGZ)

Jeugdverpleegkundige Ietske de Bray vertelt:

In de Jeugdgezondheidzorg (0-18 jaar) volgen we de gezondheid en ontwikkeling van een kind.  In de eerste week na de geboorte komt een medewerker van de GGD bij je thuis de hielprik en de gehoortest afnemen.

Als jeugdverpleegkundige binnen de jeugdgezondheidszorg van de GGD Hollands Noorden zien wij kinderen van 0 tot 12 jaar. Wij kijken naar alles wat met opgroeien en ouderschap te maken heeft: gezondheid, ontwikkeling, opvoeding, slapen, gezonde voeding en bijvoorbeeld of je als ouder lekker in je vel zit. Samen met de jeugdarts en de consultatiebureau assistente vormt de jeugdverpleegkundige een team, wat het vaste aanspreekpunt voor ouders is.

Als je baby ongeveer twee weken oud is, komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek om uitleg te geven over het consultatiebureau, vragen we hoe het met jullie gaat en of er nog bijzonderheden zijn. 

De afspraken daarna zijn op het consultatiebureau in het CJG. De consultatiebureau assistente weegt en meet je kind en daarna ga je kind naar de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Hoe ouder een kind wordt, hoe minder vaak de afspraken plaatsvinden. Tussen de afspraken door kun je altijd contact met ons opnemen als je vragen of zorgen hebt. Dan kunnen we bellen, een afspraak inplannen of op huisbezoek komen. Voor het verzetten van een afspraak bij de Jeugdgezondheidszorg of maken van een afspraak bij het Opvoedspreekuur bel je naar 088-0100550. Je kunt ook gebruik maken van de inloopspreekuren.
In de GroeiGids app en chat kun je de ontwikkeling en groei van je kind bijhouden vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit.

De jeugdgezondheidszorg voert ook het rijksvaccinatieprogramma van het RIVM uit. De meeste vaccinaties worden tijdens de contactmomenten op het consultatiebureau gegeven. Op de website van GGD Hollands Noorden vind je alle informatie over vaccinaties, het Rijksvaccinatieprogramma en de ‘22 wekenprik’ voor zwangeren. 

Wij werken samen met de kinderopvang en wanneer je kind vier jaar is geworden en naar de basisschool gaat, staan wij ook voor jou en je kind klaar. Aan iedere basisschool is een jeugdverpleegkundige en jeugdarts gekoppeld. 

Gelukkig gaat het met de meeste kinderen en ouders goed, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het meest bijzondere aan ons werk is als we ouders bij kunnen staan, als het niet helemaal gaat zoals gepland. Sommige baby’s kunnen onrustig zijn of er kunnen andere lastige situaties ontstaan. Ook kan het zijn dat je zelf niet goed in je vel zit. Als ouder wil je altijd het beste voor je kind en kun je je kwetsbaar voelen als je hulp vraagt. Wij bieden die momenten graag een luisterend oor. Soms is dat genoeg en anders helpen we je verder zodat je de juiste hulp krijgt. 

Voor het sociaal domein

ProffesionalsBekijk deze informatie