Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Abortus

Abortus

Ben je ongewenst zwanger en weet je zeker dat je abortus wilt? Wacht dan niet te lang en maak zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts. Hoe eerder je dat doet, hoe lichter de behandeling zal zijn.

Jonger dan zestien jaar?

Als je nog geen 16 bent, heb je voor een abortus toestemming nodig van je vader of moeder. Durf je er niet met je ouders over te praten? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij heeft beroepsgeheim en mag niets zomaar doorvertellen. Wel kan hij je helpen om er op een goede manier met je ouders over te praten.

Wil je ook niet naar de huisarts? Dan kun je een afspraak maken met een abortuskliniek bij jou in de buurt. Die kan je doorverwijzen naar een speciale hulpverlener.

Bedenktijd?

Op het moment dat je zwangerschap door een arts is vastgesteld en je je redenen voor een abortus met de arts hebt besproken, bepaal je samen met de arts de tijd die je nodig hebt om een definitief besluit te nemen. Dit kan 0 dagen zijn, maar ook 10 als je dat nodig hebt.

.Je kunt bedenktijd nodig hebben om een beslissing te nemen waar je zelf achter staat. Daar moet je voldoende tijd voor nemen. Het is belangrijk om in deze tijd goed te overleggen met degene van wie je zwanger bent geworden. Ook voor hem is het nemen van de juiste beslissing belangrijk Na de bedenktijd hoeven je twijfels niet helemaal over te zijn, maar het is wel belangrijk dat de keuze voor het afbreken van de zwangerschap voor jou op dat moment de beste is.

Als je twijfelt over wat je moet doen, kan Fiom.nl je ondersteunen bij het nemen van een goed besluit.

Tip: neem iemand mee

Een abortus kan lichamelijk, maar ook psychisch zwaar zijn. Daarom is het goed om niet alleen te gaan. Neem iemand mee die jou kan ondersteunen: je moeder, je partner, een vriendin, of iemand anders die je vertrouwt.

Het is afhankelijk van het behandelteam en van het soort behandeling of deze persoon ook bij je mag blijven tijdens de behandeling.

Een abortus is gratis

Een abortus is gratis voor alle vrouwen die in Nederland wonen. De kosten worden namelijk betaald door je ziektenkostenverzekering.

Praat over je abortus

Een abortus kan ingrijpend zijn. Veel meiden hebben er tegenstrijdige gevoelens over. Aan de ene kant willen ze niet zwanger zijn, aan de andere kant voelen ze zich schuldig en verdrietig. Dit is heel normaal. De twijfels kunnen ook na de behandeling weer terugkomen. Stop je gevoelens niet weg. Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt.

Kijk ook eens bij:

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?