Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / ADHD

ADHD

Alle kinderen zijn wel eens druk. Ze kunnen heel enthousiast of nerveus zijn, waardoor ze zich onrustig gedragen. Heeft jouw kind erg veel concentratieproblemen of laat het duidelijk meer impulsief of onrustig gedrag zien dan leeftijdsgenoten? Dan kan het zijn dat je kind ADHD heeft.

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van attention-deficit/hyperactivity disorder. In het Nederlands wordt het aandachtsdeficiëntie-hyperactiviteitsstoornis genoemd. Er zijn verschillende vormen van ADHD. Meer informatie hierover vind je op de website van oudervereniging Balans of op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP).

Kinderen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren. Ze reageren impulsief en laten druk of onrustig gedrag zien. Maar er is pas sprake van ADHD als je kind er in het dagelijkse leven erg door wordt beperkt. Ook moet je kind er al langere tijd last van hebben op verschillende plekken en in verschillende situaties, bijvoorbeeld thuis en op school.

Wat kan het ook zijn?

Als je kind concentratieproblemen en/of druk en impulsief gedrag laat zien, hoeft dit dus niet altijd te betekenen dat het ADHD heeft. Het probleem of gedrag kan ook te maken hebben met het temperament van je kind, emotionele problemen of problemen in het gezin. Ook grote veranderingen zoals een echtscheiding of een verhuizing kunnen er (tijdelijk) voor zorgen dat je kind zich moeilijk kan concentreren of hyperactief gedrag laat zien.

Overleg met opvang of school

ADHD wordt meestal pas herkend als je kind moet gaan leren op de basisschool. Wanneer je vermoedt dat er bij jouw kind sprake kan zijn van ADHD is het goed om hierover te overleggen met een professional. Dit kan de pedagogisch medewerker van de opvang of de leerkracht van je kind zijn. Hoe gaat het op de opvang? Worden jouw zorgen herkend? Ook als je zorgen niet herkend worden, kan het geen kwaad om hulp of advies te zoeken.

Hulp zoeken

Wanneer je vermoedt dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen, praat er dan over met de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Zij kunnen je als het nodig is doorverwijzen naar een specialist op het gebied van ADHD.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?