Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Drie maaltijden

Drie maaltijden

Drie maaltijden per dag op vaste tijden, voldoende tijd om rustig aan tafel te zitten: dat vindt je kind gezellig en zorgt voor een ontspannen sfeer aan tafel.

Ontbijt en lunch

Een goed ontbijt aan het begin van de dag geeft energie, en met een volle maag heeft je kind minder snel trek in ongezonde tussendoortjes. Brood is uitstekend voor het ontbijt en de lunch. Heeft je kind geen zin in een boterham? Geef dan bijvoorbeeld eens een beetje muesli met yoghurt, volkoren crackers of een bordje pap. Krijgt je kind toch trek tussendoor? Dan kun je een boterham geven, groente (komkommer, wortel, tomaat, paprika), fruit, volkoren crackers of een schaaltje yoghurt.

Wat is een gezonde boterham?

  • Gezonde broodsoorten zijn bruinbrood of volkorenbrood.
  • Besmeer de boterham dun met margarine of halvarine.
  • Wissel zoet en hartig beleg af.
  • Kies voor beleg uit de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld margarine uit een kuipje op elke boterham, ei, hummus, zuivelspread, notenpasta, pindakaas met 100% pinda's, vis, groente en fruit (zoals tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel of aardbei).

Warme maaltijd

Kinderen van dezelfde leeftijd zijn niet even lang en ook niet even zwaar, en ze eten niet allemaal evenveel. 's Avonds eet je kind misschien niet altijd het bord leeg. Het kan zijn dat je te veel hebt opgeschept. Het is ook mogelijk dat je kind het eten nog leert lekker te vinden of gewoon niet zoveel trek heeft.

Voor het avondeten kun je rekening houden met de volgende gemiddelden voor kinderen in de basisschoolleeftijd:

  • 50 tot 100 gram vlees(waren), vis, ei, peulvruchten of vleesvervanger;
  • 2 tot 4 eetlepels groente (dat is 150 tot 200 gram);
  • 2 tot 4 aardappels of 2 tot 4 opscheplepels rijst, pasta, couscous of bulgur.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?