Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Duizeligheid en hartkloppingen

Duizeligheid en hartkloppingen

Zwangere vrouwen hebben vaker last van duizeligheid dan vrouwen die niet zwanger zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Lage bloeddruk

Duizeligheid kan ontstaan door een lage bloeddruk of plotselinge bloeddrukdalingen. De bloeddoorstroming naar alle delen van je lichaam, dus ook bijvoorbeeld naar je hoofd, verloopt wat minder goed dan normaal, vanwege de druk in de buik. Op zich kun je beter een lage bloeddruk hebben dan een hoge bloeddruk. Bij een lage bloeddruk helpt het vaak om iets zouts te eten, zoals olijven of een stukje kaas.

Duizeligheid na het slapen

Misschien merk je vooral 's ochtends bij het opstaan dat je duizelig bent, nadat je op je rug hebt gelegen. Dat komt doordat de baby en de baarmoeder een groot bloedvat in de rug afknellen. Daardoor kan er minder zuurstof in je bloed komen. Op je zij slapen is dan zeker aan te raden. Verder is het belangrijk om niet lang stil te staan of te zitten, maar regelmatig wat rond te lopen.

Probeer vanaf 28 weken zwangerschap altijd op de zij in te slapen en de rugligging te vermijden. Dit is het veiligst voor jou en je baby.

Tekort aan suiker of ijzer

Duizeligheid kan ook ontstaan door een lage bloedsuikerspiegel of een tekort aan ijzer in je bloed. Als je na een druivensuikersnoepje opknapt, weet je dat het aan een bloedsuikertekort ligt. Een ijzertekort kan vastgesteld worden door een eenvoudig bloedonderzoek en wordt behandeld met ijzerpillen. Als je ijzergehalte aan de lage kant is maar nog niet te laag, kun je voor een kruidendrank met extra ijzer kiezen.

Hartkloppingen

Veel zwangere vrouwen hebben af en toe last van hartkloppingen, vooral vanaf de dertigste tot de vierendertigste week van de zwangerschap. Dat is niet meer dan logisch: je hart moet bijna de helft meer bloed door je lichaam pompen dan normaal. Hartkloppingen voelen wat eng en kunnen dan ook een paniekgevoel veroorzaken. Blijf rustig en wacht tot het zakt. Als je verder geen klachten hebt, is er geen enkele reden voor paniek.

Concentratieproblemen

Tijdens de zwangerschap kunnen ook concentratieproblemen voorkomen, soms in combinatie met duizeligheid. Als je hier last van hebt, wees dan extra voorzichtig in het verkeer.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland