Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Eigen bankrekening

Eigen bankrekening

Een eigen bankrekening is heel handig: je kunt je zakgeld en je salaris erop laten storten. En je mag zelf bepalen waar je het geld aan uitgeeft.

Internetbankieren

Het is slim om regelmatig te checken hoeveel geld je nog op je rekening hebt staan, bijvoorbeeld via internetbankieren. Zo kun je voorkomen dat je tekort komt. Weet je niet hoe internetbankieren werkt? Kijk dan op de website van je bank. Of vraag aan je vader of moeder om even met je mee te kijken.

Mobiel bankieren

Bijna alle banken hebben wel een eigen app. Daarmee kun je mobiel bankieren. Bijvoorbeeld je saldo checken als je in de winkel staat of mobiel geld overmaken. Kijk op de website van je eigen bank wat de mogelijkheden zijn.

Pincode geheim houden

Je pincode is de sleutel naar al je spaargeld. Als iemand je pasje en je code heeft, kan hij met jouw geld doen wat hij wil. Vertel de code dus aan niemand en schrijf hem ook niet ergens op waar anderen hem kunnen lezen. Let bij het pinnen ook op dat niemand kan zien welke pincode je invoert. Lees meer over waarom je je pincode geheim moet houden op Nibud.nl.

Op je pinpas passen

Pas ook goed op je pinpas. Je kunt op straat, op school of op internet bijvoorbeeld door criminelen gevraagd worden om je pinpas en pincode uit te lenen. Doe dat nooit, want je rekening kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om geld wit te wassen. En dat is strafbaar.

Rood staan

Voor je achttiende mag je nog niet rood staan. Rood staan betekent dat je meer geld van je rekening af kunt halen dan erop staat. Dat lijkt makkelijk, maar als je in het rood staat, moet je wel extra geld betalen aan je bank, namelijk rente. Het is dus verstandig om dat te voorkomen. Sta jij steeds rood en betaal je de bank niet terug? Dan moeten je ouders het bedrag dat je rood staat betalen.

Nepmailtjes van de bank

Reageer nooit op mailtjes die van je bank lijken te komen waarin gevraagd wordt om je wachtwoord of inloggegevens. Meestal zijn deze mailtjes afkomstig van criminelen die geld van je willen stelen. Dit heet 'phishing'.

Kijk op Nibud.nl voor meer informatie over het openen van je eigen bankrekening

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?