Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Geen vrienden

Geen vrienden

Misschien komt er nooit een vriend of vriendin van je kind langs. Waar kan dat door komen? Sommige kinderen willen dat zelf niet, of weten niet goed hoe ze vrienden moeten maken of houden. Als jongeren helemaal geen vrienden hebben, is dat een reden om je zorgen te maken. Ze leren dan niet goed hoe ze met anderen om moeten gaan.

Wat kun je doen als je kind geen vrienden heeft?

Ga om te beginnen na hoe lang dit al speelt. Heeft je kind al langere tijd geen vrienden of nog maar sinds kort? Misschien moet je kind gewoon nog wennen aan een nieuwe situatie, bijvoorbeeld als het net naar de middelbare school gaat.

Praat erover

  • Praat open met je kind. Zeg bijvoorbeeld dat je nooit vrienden thuis ziet.
  • Vraag je kind wat er aan de hand is. Misschien heeft je kind wel een heel goede vriend, maar mag die niet bij jullie thuis komen.
  • Het kan ook zijn dat je kind niet wil dat die vriend bij jullie komt. Je zoon kan bijvoorbeeld denken dat je zijn vriend afkeurt, of je dochter kan zich schamen over hoe jullie huis eruitziet of hoe haar ouders zijn.

Buitengesloten

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind wordt buitengesloten. Probeer erachter te komen hoe je kind zich voelt zonder vrienden of met maar één vriend. Het ene kind kan dat prima vinden en er geen last van hebben, terwijl het andere zich juist heel eenzaam voelt. Als je kind niet veel wil zeggen, accepteer dat dan, maar laat wel merken dat je je kind steunt en dat je er bent wanneer het erover wil praten.

Tips

  • Maakt je kind moeilijk contact met anderen? Kijk dan eens of je puber op een teamsport wil. Samen sporten maakt het gemakkelijker om contact te maken, en het is ook nog eens gezond!
  • Vraag naar een socialevaardigheidstraining. Daar leren jongeren hoe ze met anderen om moeten gaan.
  • Praat er eventueel met vrienden over of met andere ouders, of vraag advies bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?