Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Horen

Horen

Het gehoor is een bijzonder, maar ook kwetsbaar zintuig. Gelukkig kun je van alles doen als je denkt dat je kind niet goed hoort. Om te voorkomen dat je kind gehoorschade oploopt is het belangrijk het gehoor goed te beschermen.

Gevolgen van niet goed kunnen horen

Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en het leren van taal. Bovendien belemmert niet goed kunnen horen je kind in de omgang met anderen.

Hoe test je of je kind niet goed hoort?

Om te testen of je kind je niet goed hoort, kun je de volgende tips gebruiken:

  • Soms luisteren kinderen niet omdat ze druk bezig zijn. Ze vergeten dan alles om zich heen. Kijk eens of je door die concentratie heen kunt prikken door iets te zeggen waarvan je zeker weet dat je kind er wel naar wil luisteren. Vraag bijvoorbeeld: 'wil je een spelletje doen?'
  • Let op of je kind je hoort als je iets fluistert.
  • Ga achter je kind staan, zeg iets en kijk of er een reactie komt.
  • Is je kind erg verkouden of heeft het oorontsteking? Dan is het mogelijk dat het gehoor tijdelijk wat minder goed is.
  • Bij kinderen die vaak dromen of met de gedachten ergens anders zijn, lijkt het soms of ze je niet horen. Bij deze kinderen kun je het best even naar ze toe lopen, ze aanraken en recht aankijken als je iets wilt zeggen.

Wat kun je doen als je kind niet goed hoort?

Denk je dat je kind niet goed hoort? Dan kun het volgende doen:

  • Laat een gehoortest doen bij de jeugdgezondheidszorg. De arts kan in de oren kijken en je kind op basis van zijn klachten verwijzen naar een audiologisch centrum of de kno-arts. Die beschikken over uitgebreide methoden om het gehoor van je kind te testen.
  • Zorg ervoor dat er niet te veel lawaai in huis is als je tegen je kind praat. Zet de radio of televisie zacht of uit. Voor een kind dat niet goed hoort, is het anders nog lastiger om je te verstaan.

Tips om het gehoor van je peuter te beschermen

Harde geluiden, zoals harde muziek, kunnen het gehoor voorgoed beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over. Daarom is het belangrijk om voor goede gehoorbescherming te zorgen en gehoorschade te voorkomen.

  • Probeer je kind van jongs af aan te leren om het geluid van bijvoorbeeld de tablet of tv niet te hard te zetten, omdat dit niet goed is voor de oren.
  • Geef je je peuter een muziekspeler, kies dan een veilige die voldoet aan de Europese norm. Dat betekent dat de volumebegrenzer standaard is ingeschakeld op 85 decibel (dB).
  • Als je je peuter meeneemt naar een festival of ander evenement met versterkte muziek, zorg dan voor oorkappen. En houd ruime afstand tot de geluidsboxen.
  • Let er bij de aanschaf van speelgoed op of er hard geluid uit komt. Kleine kinderen zijn snel geneigd om speelgoed waar geluid uit komt (bijvoorbeeld in de vorm van een telefoon) tegen hun oor te houden. Soms kun je met een kindveilige schakelaar het geluid begrenzen. Zit die niet op het speelgoed, demp het geluid dan door de luidsprekers deels af te plakken.

Op de website VeiligheidNL.nl lees je meer over het voorkomen van gehoorschade en veilige muziekspelers, veilige koptelefoons en oordoppen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?