Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Leren eten

Leren eten

Heb je je kind enige tijd met een lepel een fruit- of groentehapje of pap gevoerd, dan zal het zelf naar de lepel gaan grijpen. Je kunt nu best eens proberen je peuter zelf te laten eten.

Met de handen eten

De meeste peuters beginnen met hun handen te eten als ze een jaar oud zijn. Dat is de eerste stap op weg naar zelfstandigheid. Kies eten dat je peuter goed met de vingers kan pakken, zoals stukjes brood, kaas of fruit. Dit kost veel concentratie. Terwijl je peuter oefent, kun jij best geregeld een hap in de mond stoppen.

Met een lepel eten

Tussen een en twee jaar kan je peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen. Dat is het moment om te beginnen. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat je peuter van dat eten al veel naar binnenkrijgt. Het is een hele klus voor je kind om iets op de lepel te krijgen, die naar de mond te brengen en het eten eraf te happen.

Een vork komt pas later. Het duurt nog een paar jaar voordat je kind met mes en vork kan eten.

Twee borden

Om te zorgen dat je kind toch wat eten binnenkrijgt, maak je gewoon twee borden klaar. Een ervan geef je aan je kind. Van het andere bord geef je het tussendoor af en toe een hap. Kinderen vinden het prachtig om zelf met het eten bezig te zijn. Je kunt een compliment geven als je ziet dat je kind het zelf probeert.

Regels en tafelmanieren

Je kunt van peuters nog niet verwachten dat ze netjes eten. Kinderen moeten nu eenmaal eerst bepaalde motorische vaardigheden onder de knie krijgen voordat ze netjes kunnen eten. Prijs je kind als het zelf probeert te eten. Tussen de anderhalf en twee jaar kunnen kinderen al een beetje zelfstandig eten. Vanaf een jaar of twee kun je je kind enkele eenvoudige regels leren. Reageer positief als je kind zich aan de regels houdt. Het goede voorbeeld geven werkt ook; als je kind ziet hoe jij eet, zal het dat na willen doen.

Tips bij kliederdrama’s

Het is verstandig je te realiseren dat het eten een tijdlang een knoeiboel zal zijn. Je kunt ervoor zorgen dat de rommel niet te groot wordt door een plastic tafelkleed te gebruiken, je kind een plastic slab met knoeigootje om te doen, eventueel een zeiltje op de vloer te leggen en zelf een keukenschort te dragen.

Smaak en proeven

Dat je kind met de rest van het gezin mee gaat eten betekent niet dat het ook meteen alles lust. Kinderen moeten de kans krijgen om hun smaak te ontwikkelen. Bovendien moeten ze wennen aan voedsel waar je wat langer op moet kauwen.

  • Laat je kind regelmatig nieuwe dingen proeven. Geef nieuw eten in een kleine portie samen met dingen die het al lust. Vertel hoe dat nieuwe eten heet.
  • Geef je kind een compliment als het dat nieuwe eten proeft.
  • Vindt je kind het niet lekker, laat het dan zo. Dring niet verder aan. Probeer het na een paar weken opnieuw.
  • Bedenk dat de meeste mensen dingen hebben die ze niet lusten of hebben moeten leren eten. Het doel voor je kind is om de smaak te ontwikkelen en afwisselend te leren eten, net zoals de rest van het gezin.

Problemen bij het voeden van je peuter?

Wanneer je problemen ervaart bij het voeden van je peuter of als je vragen hebt over voeding, ga dan naar je huisarts of naar het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?