Nachtrust
Een pasgeboren baby slaapt veel overdag en ’s nachts. De eerste maanden worden baby’s om de paar uur wakker. Of het nu dag of nacht is. Rond de elfde week verandert dat en kan je baby langer doorslapen. In de loop van het eerste jaar ontstaat een dag- en nachtritme. Vooral de slaap in de avond en de nacht wordt langer en dieper.
Wanneer is je baby moe?
Je kind is moe als het in de oogjes wrijft, sloom en huilerig wordt en begint te gapen. Zorg dat je kind kan slapen voordat het helemaal oververmoeid is.
Wennen aan dag en nacht
Om je kind alvast aan het verschil tussen dag en nacht te laten wennen, kun je het beste ’s nachts een rustig tempo aanhouden en niet te veel licht maken.
Na een halfjaar slaapt je baby langer door
Als je baby een halfjaar is, slaapt hij ’s nachts langer door, ongeveer vijf uur achter elkaar. Je baby heeft overdag genoeg aan twee of drie slaapjes. Maar elk kind is natuurlijk anders. Sommige kinderen slapen pas echt door als ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn.
Geef jij je baby borstvoeding? Dan kan het voorkomen dat je baby minder snel doorslaapt. Kinderen die borstvoeding krijgen worden ’s nachts soms vaker wakker.
Een vast ritueel voor het slapengaan
Duidelijkheid en structuur zijn belangrijk. Ook bij het slapengaan. Zorg vooral ’s avonds voor een positief en rustig ritueel. Doe alles steeds in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld eerst je kind in bad doen, dan de pyjama aantrekken en daarna een verhaaltje voorlezen. Zo leert je kind tot rust te komen. Als er dan ooit slaapproblemen komen, heb je een ritueel om op terug te vallen.
Samen slapen?
Als je je baby 's nachts graag dichtbij je wilt houden, kun je het beste de wieg naast je eigen bed neerzetten. Dat is veel veiliger dan samen bij jou in bed slapen.