Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Normaal verloop eerste bevalling

Normaal verloop eerste bevalling

Als je voor het eerst gaat bevallen, wil je vast graag in grote lijnen weten wat je te wachten staat. Bij de gemiddelde bevalling gaat het als volgt. De uren die genoemd worden, zijn gemiddelden. Bij de één duurt het korter, bij de ander langer.

De eerste fase van de ontsluiting

Je krijgt weeën. Je voelt de samentrekkingen van de baarmoeder. De weeën kunnen in het begin nog wat onregelmatig komen maar worden steeds regelmatiger. Bovendien worden ze ook wat krachtiger. De weeën zijn goed te verdragen. De baarmoedermond gaat openstaan. Dat is wat we bedoelen met ontsluiting.

De actieve fase van de ontsluiting

De weeën zijn nu krachtig en komen om de paar minuten. Je hebt bijna altijd nog een minuutje rust tussen de weeën door om even op adem te komen. De baby daalt nu meestal ook wat dieper in het bekken. Je kunt de aandrang voelen om te gaan persen. Als je 10 centimeter ontsluiting hebt, heb je ‘volledige ontsluiting’ en krijg je vaak ook onhoudbare persdrang. Dat is het moment dat de volgende fase kan beginnen.

De uitdrijving

Als je volledige ontsluiting hebt, mag je persen bij elke wee. Hoe lang dit duurt hangt van veel dingen af, bijvoorbeeld van hoe sterk je weeën zijn, of het je eerste of tweede kindje is en hoe het ligt in je bekken. Gemiddeld duurt het bij je eerste kindje een uur.

In het begin zie je nog helemaal niets als je perst en voel je de baby ook nog niet komen. Toch gebeurt er binnen in je bekken wel al veel. De baby is daar aan het draaien om er goed uit te komen. Aan het einde voel je de opening van je vagina langzaam oprekken en wordt je baby geboren.

De nageboorte

Als de baby er is, moet de placenta (moederkoek) nog geboren worden. Dat is de nageboorte. Soms gebeurt dat na een paar minuten, maar het kan ook nog een uur duren. In de tussentijd kunnen jullie kennismaken met je baby en kun je hem of haar alvast aan de borst leggen om de placenta sneller geboren te laten worden. Meestal krijg je eerst ook weer wat weeënachtige krampen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?