Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Pubers en privacy

Pubers en privacy

Pubers zitten vaak veel alleen op hun kamer of ze staan lang onder de douche. Ze willen geen ouders en broertjes en zusjes meer om zich heen die meekijken wat ze doen. Als ouder vind je dit misschien niet prettig. Het kan zelfs tot ruzie leiden.

Pubers hebben privacy nodig

Pubers trekken zich vaak terug. Alleen of met vrienden. Dit is heel normaal en ook gezond. Ze ontdekken wie ze zijn, door vooral met vrienden te zijn en zich met hen te vergelijken. Tegelijk is dat heel vermoeiend. Onder vrienden moeten ze de hele tijd opletten wat ze zeggen, wat ze doen en hoe ze eruit zien. Ze hebben het alleen-zijn nodig om even niets te hoeven. Het geeft ze tijd om te bedenken (en om te voelen) wat ze zelf ergens van vinden.

Terugtrekken met media

Media zijn voor pubers heel belangrijk. Het is een manier om even 'weg' te zijn van waar ze zijn. Voor jou als ouder lijkt dat misschien een vlucht. Maar voor je kind is dit ook een manier om zich te ontspannen. Op social media en games praten ze met hun vrienden.

Online privacy

Je kind deelt foto's en filmpjes van zichzelf op Snapchat en Instagram. Dat hoort erbij. Daarmee geven kinderen hun privacy niet op. Ze delen iets met anderen op de manier waarop zij dat willen. Dat ze niet alles met ouders willen delen, betekent niet dat ze iets verbergen wat fout of slecht is. Ze zijn bezig om zichzelf beter te leren kennen en zich te ontwikkelen tot wie ze zijn.

Tips

  1. Gun jouw puber privacy, maar blijf vragen stellen over zijn of haar leven met vrienden, op school en op internet. Zo kun je blijven volgen wat je kind bezighoudt. Door hierover te praten, help jij je kind om een eigen blik te vormen.
  2. Vind jij dat je kind te veel dingen die privé zijn, deelt op sociale media? Praat daarover: 'Wat zou je nu echt nooit online zetten?' 'Heb je wel eens spijt van iets wat je gedeeld hebt?' 'Hoe houd jij er rekening mee dat je baas later zou kunnen lezen wat jij nu gedaan hebt?'
  3. Vertel je kind over de nieuwe privacy-regels, en dat je puber dus altijd zelf kan bepalen of de school of de sportclub bijvoorbeeld een foto van hem of haar online zet: het mag niet zonder dat je kind het zelf ook goed vindt.
  4. Soms is controle nodig. Als je kind gevaar loopt of in de problemen zit, moet je wel toegang kunnen hebben tot de telefoon, laptop en social media-accounts. Bespreek dit met je kind. Spreek af dat je inlogcodes, gebruikersnaam, wachtwoorden alleen gebruikt als dat nodig is en houd je daaraan.
  5. Er zijn ouders die een tracking-apparaatje gebruiken om hun kind te volgen. Nadeel daarvan is dat je puber dan minder privacy heeft. Ouders die het gebruiken, ervaren dat ze er juist angstiger van worden.
  6. Er is natuurlijk ook nog een andere kant aan privacy: je wilt niet dat je kind gebruikt of bedrogen kan worden. Wil je daarover meer weten, ga dan naar Veiliginternetten.nl.
  7. Op VPNgids.nl lees je o.a. informatie over de privacy op social media. Je krijgt tips om op sites als Facebook, Twitter en Tik Tok de privacy zoveel mogelijk te beschermen.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?