Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Regels mediagebruik pubers

Regels mediagebruik pubers

Uit onderzoek blijkt dat regels belangrijk zijn: het helpt tieners bewuster om te gaan met media. Ook al zetten ze zich af tegen bepaalde regels.

De gouden regel: eerst je huiswerk af

Bijna alle ouders merken dat de afleiding van sociale media (via computer en mobiele telefoon) zo groot is, dat pubers moeite hebben zich te concentreren op hun huiswerk.

Hanteer als gouden regel dat het huiswerk eerst af moet zijn, voordat er met media gespeeld wordt. Ontdek samen wat het beste werkt. De een wil elk half uur even op het mobieltje kijken, de ander wil hem helemaal weg hebben tot het huiswerk af is. Hoe dan ook, bedenk dat bijna alle pubers hier hun ouders voor nodig hebben. Uit zichzelf kunnen ze zich moeilijk beheersen.

Gebruik eventueel software om het gebruik van de computer te beperken tot schoolwerk. Als ze naar een huiswerkklas gaan, moeten daar ook altijd alle apparaten opgeborgen worden.

Hoe vaak, wanneer en hoe lang?

Spreek af hoe vaak, wanneer en hoe lang je puber mag gamen (tv-kijken of computeren) en help hem of haar zich aan die afspraak te houden. Een kind dat 'in' het spel zit, weet namelijk echt niet meer hoe lang het bezig is. Stel bijvoorbeeld een tijdklok in met software die dat kan.

Houdt je kind zich aan de afspraken? Geef dan regelmatig een complimentje.

Bedenk van tevoren een passende maatregel

Houdt je puber zich niet aan de afspraak? Bedenk dan van te voren een passende maatregel die je ook duidelijk aankondigt.

Let erop dat de maatregel uitvoerbaar is. 'Een week geen internet' is meestal niet uitvoerbaar bij een puber die het internet ook voor huiswerk nodig heeft.

Soms gaat het mediagebruik ook ten koste van de nachtrust

Pubers gaan soms ook tot heel laat door met het sturen van berichten: ze slapen dan niet genoeg. Let daarop: zorg dat een mobieltje, laptop of tablet niet meegaat naar de slaapkamer als het bedtijd is.

Vooral als je kind moeilijk inslaapt, waar pubers nogal eens last van hebben, is dit belangrijk. Beeldschermgebruik maakt het inslapen alleen maar moeilijker. Een boek lezen of naar een luisterboek luisteren, is veel beter.

Tips

  • Volg bij het stellen van regels en grenzen ook de richtlijn voor het mediagebruik van pubers.
  • Een handig boek voor ouders is "Focus! Over sociale media als de grote afleider". (Ook te leen in de bibliotheek.) Je kunt stukken eruit samen met je puber lezen en bespreken, meestal vinden ze het een interessant onderwerp.
  • Lees op NJI.nl meer over mediagebruik bij kinderen en jongeren.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?