Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Seks tijdens zwangerschap

Seks tijdens zwangerschap

Zwangerschap kan veel invloed hebben op je seksleven. Niet alleen je lichaam verandert, maar ook je gevoelsleven. Sommige vrouwen gaan helemaal op in het zwanger zijn en hebben weinig behoefte aan seks, terwijl andere vrouwen juist meer lichamelijk contact zoeken.

Geen zin in seks

De zwangerschap is niet alleen voor jou een hele verandering, maar ook voor je partner. Het is heel begrijpelijk als je bijvoorbeeld de eerste tijd geen zin hebt in seks, terwijl je partner wel zin heeft. Het kan natuurlijk ook andersom zijn. Dit kan voor je partner heel lastig en verwarrend zijn. Het is belangrijk voor jullie relatie om hier op een goede manier mee om te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwen de eerste drie maanden minder zin hebben in seks. Vaak ben je dan misselijk, moe en wat depressiever dan anders. Als je partner hiernaar vraagt, is het belangrijk dat je dit uitlegt. Wanneer de misselijkheid over is en je minder moe bent, krijg je vaak weer meer zin in seks. Na drie maanden krijgen vrouwen meestal weer meer zin in seks.

Misschien heeft je partner minder zin

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je partner minder zin heeft in seks. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Jij verandert lichamelijk. Het wordt steeds duidelijker zichtbaar dat je zwanger bent. Het kan zijn dat je partner daar zo van onder de indruk is, dat hij het minder fijn vindt om te vrijen. Misschien is hij ook bang om de baby pijn te doen tijdens het vrijen.

Toon begrip

De manier waarop jullie omgaan met deze veranderende behoefte aan seks, is belangrijk voor jullie relatie. Probeer geduld te hebben met elkaar. Praat er eventueel over en gun elkaar de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

Is seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Seks tijdens de zwangerschap is in de meeste gevallen ongevaarlijk, behalve bij medische problemen, zoals een voorliggende placenta. Dat hoor je dan van je verloskundige. Sommige standjes zijn misschien niet meer zo gemakkelijk met een dikke buik, maar seks tijdens je zwangerschap kan heel prettig zijn. Bovendien houdt het je bekken soepel en sterk. Het is dus ook een goede voorbereiding op de bevalling. Op Seksualiteit.nl vind je meer informatie over standjes.

Je baby is goed beschermd

Penetratie is niet schadelijk voor de ongeboren baby. Je kindje is goed beschermd door de vliezen en het vruchtwater in je baarmoeder. Het is een fabeltje dat seks slecht is voor je baby en zelfs een miskraam zou kunnen veroorzaken. Je baby merkt er niets van.

Vrijen in de laatste maand van de zwangerschap

Sommige artsen adviseren om geen seks meer te hebben in de laatste maand van de zwangerschap, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Andere artsen zeggen dat seks in de laatste maand juist wel kan. Er wordt vaak gezegd dat sperma het hormoon prostaglandine bevat, wat de bevalling kan opwekken. Er zit inderdaad een stofje in het sperma dat ook zit in het medicijn waarmee de artsen in het ziekenhuis de bevalling opwekken, maar er zit zo weinig van in sperma, dat je hier nooit weeën door kunt krijgen als je baarmoeder daar nog niet klaar voor is.

Als je twijfelt, of je er gewoon niet prettig bij voelt, doe het dan gewoon niet. Wel staat vast dat er niets in de vagina mag komen als je vliezen eenmaal zijn gebroken. Het breken van je vliezen geeft de start van de bevalling aan, en seks is dan heel onverstandig.

Na het vrijen

Na het vrijen kun je wel last hebben van een harde buik. Dat is een hard en pijnlijk gevoel, alsof je baarmoeder een harde bal is. Dat komt doordat de spieren in je baarmoeder tijdens een orgasme samentrekken. Het kan uren duren voordat je buik weer soepel is. Het is belangrijk dat je probeert te ontspannen: adem rustig naar je buik toe, maak je buik bol bij een inademing en blaas daarna rustig uit. Ook een warme douche of een warme kruik tegen je buik kan helpen om je te ontspannen.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?