Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Stoppen met anticonceptie

Stoppen met anticonceptie

De beslissing is genomen: je wilt gaan proberen in verwachting te raken. De eerste keer dat je gaat vrijen zonder voorbehoedsmiddelen kan best een hele omslag zijn. Het kan ook spannend en emotioneel zijn, zeker als je jarenlang juist je best hebt gedaan om níet zwanger te worden.

ZwangerWijzer kan je helpen bij de voorbereiding van je zwangerschap. Vul de vragenlijst in en bekijk in ongeveer 15 minuten of er risico's zijn voor jou, je partner of je baby. Je krijgt direct informatie en advies. Aan het einde krijg je een overzicht van alle antwoorden.

Je lichaam heeft tijd nodig

Het komt niet zo vaak voor dat vrouwen meteen in verwachting raken. Als je stopt met de pil, is je menstruatiecyclus niet altijd meteen regelmatig. Als je de prikpil gebruikte, kan een normale cyclus enkele maanden op zich laten wachten. Het lichaam van een vrouw heeft tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen. Van alle stellen die regelmatig vrijen zonder anticonceptie is 70 procent binnen zes maanden zwanger, 80 procent binnen een jaar en 90 procent binnen twee jaar. Het is dus heel normaal als het even duurt voordat je zwanger raakt nadat je bent gestopt met het gebruik van anticonceptie.

Gestopt met de pil

Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.

Als je stopt met andere voorbehoedsmiddelen

Hoe lang duurt het bij andere voorbehoedsmiddelen voordat je weer zwanger kunt raken?

  • Als je stopt met het condoom of een spiraaltje, kun je meteen zwanger raken.
  • Een hormoonstaafje kun je laten verwijderen door de huisarts. Daarna kan het enige tijd duren voordat je cyclus weer normaal is.
  • Gebruik je een pleister of een vaginale ring, dan duurt het een week voordat je weer zwanger kunt raken.
  • Alleen bij de prikpil kan het heel lang duren voordat je zwanger kunt raken. Bij sommige vrouwen duurt dat wel een jaar.
    Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
    Opvoedinformatie Nederland
    Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

    NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?