Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Taakverdeling tussen ouders

Taakverdeling tussen ouders

Als je een partner hebt, hebben jullie tijdens de zwangerschap waarschijnlijk besproken hoe jullie werk en opvoeding wilden gaan combineren. Werkt het zoals je je had voorgesteld? Het is belangrijk om regelmatig te blijven praten. Ga steeds samen na wat je belangrijk vindt voor je kinderen, voor jullie zelf en voor je werk.

Wie zorgt voor de kinderen?

Als je allebei wilt werken, is het belangrijk om goede kinderopvang te zoeken. Je werkt prettiger als je weet dat je kinderen het goed hebben. Zet de voor- en nadelen van verschillende vormen van opvang naast elkaar. Om tijd te winnen, en wanneer je dit kunt betalen, kun je bijvoorbeeld huishoudelijke hulp inhuren.

Iedereen is anders. Ook in een relatie en als ouder is ieder persoon verschillend. Bespreek samen welke taken in de opvoeding én in huis jullie per persoon goed liggen. De een houdt van koken, de ander sopt liever de badkamer. Dat zijn persoonlijke keuzes, die je als 'team' bespreekt. Praat ook over of jullie het fijn vinden om 'hulptroepen' en ondersteuning in te schakelen.

Hoe zie jij je loopbaan?

Hoe belangrijk vind jij je werk? Kun jij je ei erin kwijt? Wil je carrière maken en wil je daarom flinke weken maken? Het is belangrijk om op een rijtje te zetten hoe jij je werk in wilt vullen en hoe je je loopbaan op langere termijn voor je ziet.

Je baan flexibel maken

Als jij of je partner freelance werkt, geeft dat meer ruimte voor het brengen en ophalen van je kinderen. Ook met een vaste baan is het soms mogelijk om meer flexibel te werken. Bijvoorbeeld:

  • regelmatig thuis werken;
  • vroeger of juist later beginnen;
  • je werkuren flexibel verdelen over de week, zodat je meer bij je kind bent.

Bespreek het met je werkgever. In moeilijke periodes kun je tijdelijk verlof overwegen.

Hoe staat het financieel?

Wat zijn jullie inkomsten en uitgaven? Hoeveel financiële ruimte hebben jullie? Met de tool Persoonlijk Budgetadvies op Nibud.nl krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Niet alles hoeft perfect

Geef het aan als de combinatie van al je taken je te veel wordt. Bespreek het met je partner en eventueel met de Jeugdgezondheidszorg of je huisarts. Laat je hoge eisen varen; je kunt niet alles perfect doen. Voel je niet te snel schuldig. Stel grenzen en prioriteiten en vergeet niet tijd voor jezelf in te ruimen.

Maak gebruik van je netwerk

Als ouder(s) sta je er niet alleen voor. De kinderopvang en eventueel huishoudelijke hulp zijn er voor de praktische ondersteuning. Maar kijk ook eens om je heen. Familie en vrienden vormen je sociale netwerk. Met hen doe je gezellige dingen, met en zonder jullie kinderen erbij. Bovendien kun je met andere ouders praten over hoe zij dingen oplossen. Je kunt elkaar steunen en tips geven. Ben je een alleenstaande ouder? Dan is een sociaal netwerk misschien wel extra belangrijk. Voor jou, maar ook voor je kind. Wees niet bang om bepaalde taken aan iemand uit je netwerk over te laten.

Meer informatie

  • Eerste Hulp bij Gezinsmanagement - voor tips over hoe je samen een goede balans vindt tussen werk en zorg.
  • Vul ieder de checklist van WomenInc in. Handig als basis voor een gesprek over de taakverdeling.
Stress?! Hoe zorg je dat je kind hier geen last van heeft?
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Fiona geeft tips hoe je stress vermindert en ervoor zorgt dat je kind geen last heeft van jouw stress.
Filmpje: Fiona over ouderschap en je relatie
Als je net ouder bent geworden, verandert je relatie. Hoe zorg je ervoor dat je een goede relatie houdt met je partner? In deze video geeft Fiona je tips en delen ouders hun ervaringen.
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?