Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Taalproblemen

Taalproblemen

Als ouder help je spelenderwijs je kind bij de ontwikkeling van taal.

Stimuleer de taalontwikkeling

Een goede taalontwikkeling vraagt om stimulatie. Dat kan door veel met elkaar te praten. Bespreek bijvoorbeeld de dag als je met elkaar aan tafel zit. Betrek je kind bij dagelijkse bezigheden (koken, boodschappen doen) en vertel wat je doet. Ook als je samen een spel doet is dat een mooi moment om te kletsen.

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen erg goed is voor de taalontwikkeling van je kind. Begin hier dus al vroeg mee.

Taalproblemen

Soms doe je alles wat je kunt en loopt je kind toch een taalachterstand op. Je kind heeft bijvoorbeeld moeite om met woorden duidelijk te maken wat het bedoelt. Een taalachterstand komt soms door te weinig aanbod van taal, maar kan ook komen doordat je kind minder aanleg heeft om taal te leren. Als dit laatste zo is, spreken we van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Bij een taalontwikkelingsstoornis verloopt het leren van taal niet vanzelf, terwijl daar geen duidelijke oorzaak voor is. Ongeveer vijf procent van de bevolking heeft een taalontwikkelingsstoornis. Je kind kan moeite hebben met praten of met het begrijpen van taal. Woorden klinken anders, of je kind hoort zelf niet wat er goed of fout is in een zin. Kijk op Kentalis.nl om een TOS bij je kind te herkennen.

Veel kinderen met taalproblemen krijgen later ook moeite met lezen (dyslexie).

Je kunt meer lezen over spraak- en taalontwikkeling op Kindentaal.nl. Een taalachterstand hoeft niet altijd door een TOS te komen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Heb je daar vragen over? Ga dan naar de huisarts of een logopedist bij jou in de buurt.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?