Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Tattoos en piercings

Tattoos en piercings

Piercings en tatoeages worden al sinds mensenheugenis aangebracht. Zo zijn ankers op de armen van zeelieden al eeuwenlang gebruikelijk. Nu hebben steeds meer jongeren en ook volwassenen piercings en/of tatoeages.

Mode in tatoeages en piercings

Gaatjes in oren voor oorsieraden zijn ook piercings, al gebruiken we die naam er niet voor. Knopjes in neusvleugels, meerdere ringetjes langs de oorrand... allemaal piercings die als sieraad worden gezien. Hetzelfde gebeurt met tatoeages, die ook modetrends volgen. Met harten, bloemen en teksten laten mensen zien van wie ze houden. Of ze eren er iemand mee, die overleden is. Ook liefde voor een (huis)dier kan worden afgebeeld in een tatoeage. In de tattooshop kan uit veel ontwerpen gekozen worden, maar je kunt in overleg met de tatoeëerder ook zelf een ontwerp maken.

Identiteit bevestigen met tattoos en piercings

Piercings en tatoeages worden ook wel gebruikt om je identiteit te bevestigen. Jongeren laten daarmee zien wie ze zijn, van welke muziek ze houden of van welke club ze fan zijn. Het komt ook voor dat ze met een tattoo laten zien dat ze zich afzetten tegen anderen en de samenleving. Vaak gaat het daarbij ook om groepsgedrag, bijvoorbeeld bij 'gothic' jongeren. Gothic jongeren dragen daarbij vaak zwarte kleding en make-up. Door hun afwijkende uiterlijk zetten ze zich af tegen anderen en proberen ze anderen misschien zelfs te choqueren.

Vanaf 18 jaar krijgen jongeren een steeds duidelijker beeld van hun eigen identiteit en neemt de behoefte om zich af te zetten af. Daarbij houden jongvolwassenen ook meer rekening met wat er in hun omgeving van hen wordt verwacht.

Hygiëne

Laat piercings of tatoeages zetten in betrouwbare piercing- en tattooshops. Een overzicht van zaken die een vergunning van de GGD hebben, vind je op Veiligtatoeerenenpiercen.nl van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze piercing- en tattooshops krijgen regelmatig controle. Vooral bij het zetten van piercings is hygiëne heel belangrijk om infecties te voorkomen, zeker wanneer kwetsbare of gevoelige lichaamsdelen gepiercet worden, zoals de tepels en de navel.

Toestemming van de ouder

Jongeren van 18 jaar en ouder hebben geen toestemming nodig van hun ouders om een tatoeage of een piercing te laten zetten. Je kunt wel met je kind praten over de gevolgen van een piercing of tatoeage.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?