Facebook Instagram Linkedin
Home / Artikelen / Veganistisch eten

Veganistisch eten

Vega en vegan zijn populair onder jongeren. Als vegetariër eet je geen vlees en meestal ook geen vis. Als veganist gebruik je helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen melk, kaas of eieren. Veganisten gebruiken ook geen materialen, die afkomstig zijn van dieren, zoals leer.

Waarom vegan?

Jongeren praten best vaak over eten. Over dingen die ze lekker vinden, maar ook over wat eten doet met je gezondheid. Of over ethische aspecten van eten.

De belangrijkste redenen waarom jongeren kiezen voor vegan zijn: het milieu, gezondheid en dierenwelzijn.

Vega en vegan eten werkt vaak aanstekelijk. Als vrienden of vriendinnen ermee bezig zijn, denk je er zelf ook eerder over na.

Is vegan wel gezond?

Als je veganistisch eet, moet je extra goed opletten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond op te groeien en gezond te blijven. Zeker voor kinderen en jongeren, die nog volop in de groei en ontwikkeling zijn, is het heel belangrijk om tekorten te voorkomen. De voedingsstoffen, die we voor een groot deel via dierlijke producten binnenkrijgen zijn: eiwit, ijzer, calcium, vitamine B1, B2, B12 jodium en vitamine D. Hier moet je als veganist extra op letten en er een vervanger voor zoeken.

Op Voedingscentrum.nl vind je een lijst met producten die je kunt eten om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies bijvoorbeeld voor ongezouten noten, peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen, of een kant-en-klare vleesvervanger met toegevoegd ijzer en vitamine B12. Wil je weten of een kant-en-klare vleesvervanger een gezonde keuze is? Scan het product dan met de 'Kies ik gezond?'-app van het Voedingscentrum.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Gebruik daarom een vitamine B12-voedingssupplement.

Naast een goede vleesvervanger heb je als veganist ook een volwaardige zuivelvervanger nodig. Melk kun je vervangen door een sojadrank met toegevoegd calcium en vitamine B12. Eet daarnaast genoeg producten met ijzer, zoals groene bladgroente (spinazie, andijvie), volkoren graanproducten, seitan en aardappelen. Volkoren brood is ook belangrijk, omdat er jodium in zit. Halvarine, margarine en bak- en braadvet leveren onder andere vitamine D.

Als je dierlijke producten niet goed vervangt, kunnen de gevolgen van veganistisch eten voor kinderen en jongeren groot zijn. Ga dus altijd advies naar een (kinder)diëtist.

Vegan in de praktijk

Wil jij graag vegan eten, maar zien je ouders het echt niet zitten? Misschien vinden ze het erg lastig of denken ze dat het extra duur is. Of ze zijn bang dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoek dan online eens naar eenvoudige vegan recepten. Er zijn heel veel voordelige recepten met veel groente, bonen, linzen en noten. Als jij thuis aanbiedt om eens te koken, kun je je familie laten zien hoe lekker en gezond vegan kan zijn.

Steeds meer restaurants hebben vegetarische en veganistische gerechten op de kaart staan. Ook fastfood restaurants. Zo wordt het voor veganisten steeds makkelijker om uit eten te gaan.

Vind jij het lastig om over veganistisch eten te praten? Misschien ben je bang dat anderen het gek vinden dat je daarover nadenkt. Of misschien denk je dat je niet meer mee kunt doen met je vrienden en familie. Begin er gewoon over! Het is in Nederland steeds normaler om af en toe geen vlees te eten. Dat komt van pas bij een gesprek over jouw levensstijl.

Tips

Ook vegan eten? Jongeren geven elkaar de volgende tips.

  • Informeer jezelf goed, weet waar je aan begint. Vraag advies bij een diëtist.
  • Let erop dat je volwaardige vervangers kiest van vlees en zuivel om voedingstekorten te voorkomen.
  • Praat erover met vrienden en familie.
  • Vind je het lastig om vlees los te laten? Kies dan voor vleesvervangers die op vlees lijken qua uiterlijk en smaak.
  • Doe niet krampachtig. Als je een keer een ei of een melkproduct gebruikt, is dat helemaal niet erg.
  • Vind jij kant-en-klare vleesvervangers niet lekker? Er zijn genoeg andere alternatieven, zoals tofu, tempeh, linzen en noten.
  • Vegetarisch of veganistisch eten hoeft niet duur te zijn. Er zijn heel veel betaalbare recepten.
  • Probeer allerlei verschillende recepten uit. Vegan eten is gevarieerder dan je denkt.

Meer informatie

Wil je wat minder vlees gaan eten? Op Voedingscentrum.nl vind je meer informatie voor vegetariërs, veganisten en flexitariërs.

De website Schijf for Life biedt een alternatief voor de Schijf van Vijf. De Schijf voor Life geeft een voedingsadvies dat aansluit bij een vegetarische of veganistische manier van eten. Het advies is gebaseerd op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.

Een diëtist kan je helpen gezonde keuzes te maken.

Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

NOG NIET GEVONDEN WAAR JE NAAR ZOCHT?